A kültéri kényelem szakértője!

Növények, kaspók

Kizárólag olyan termékeket kínálunk, amelyeket mi is szívesen használunk!

Amennyiben esetleg nem találtad meg a kedvedre való terméket, úgy vedd fel velünk a kapcsolatot (ide kattintva).  Írd le, hogy mik az elképzeléseid, milyen szempontokat vegyünk figyelmbe, esetleg küldj egy hasonló képet az elképzelt termékről és a számos hazai, nemzetközi beszállítói partnerünk közreműködésével elérhetővé tesszük a számodra a terméket. Számunkra a legfontosabb a Te elégedettséged! Kellemes időtöltést kívánunk a webáruházban.

Hogyan válasszuk ki a legjobb balkon növényeket?


A balkon növények nemcsak szépíthetik a lakásunk külső megjelenését, hanem kellemes illatot, friss levegőt és akár fűszernövényeket is biztosíthatnak számunkra. De hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb növényeket a balkonunkra? Ehhez figyelembe kell vennünk néhány tényezőt, mint például:

A balkon fekvése: A napos vagy árnyékos balkonok más-más növényeket igényelnek. A napos balkonokra olyan növények valók, amelyek jól tűrik a szárazságot és a tűző napfényt, mint például a muskátli, a petúnia, a nebáncsvirág, a begónia, az árvácska, a margaréta, a dália, a porcsinrózsa, a körömvirág, a rozmaring, a büdöske, a balkon aranya és az illatos kakassarkantyú. A mediterrán növények közül pedig a leander, a levendula, a murvafürt és a hibiszkusz is jól érzik magukat egy napos balkonon. Az árnyékos balkonokra olyan növények valók, amelyek nem igénylik a sok fényt, mint például az efeu, az impatiens, az orchidea, az begónia rex és az aranyeső.

A balkon mérete: A kis balkonokra olyan növények valók, amelyek nem foglalnak sok helyet, mint például az egynyári és balkonnövények, amelyek közül sokféle színű és formájú virág közül választhatunk. A nagyobb cserepekbe ültethetjük őket, vagy akár függőkosarakba is lógathatjuk őket. A nagyobb balkonokra olyan növények valók, amelyek kihasználják a nagy teret, mint például a futónövények, amelyek közül néhány szép virágokat is hoznak, mint például a hajnalka, a feketeszem vagy a vadszőlő. Ezeknek a növekedését támasztékokkal vagy kihúzott zsinegekkel segíthetjük. A nagyobb cserépbe ültethetjük őket, vagy akár falra is futtathatjuk őket.

A balkon stílusa: A balkon növényeinek összhangban kell lenniük a lakásunk stílusával és színvilágával. Ha mediterrán hangulatot szeretnénk teremteni, akkor válasszunk olyan növényeket, amelyek ezt erősítik, mint például a levendula, a rozmaring, a metélőhagyma vagy az efeu. Ha modern vagy minimalista stílust kedvelünk, akkor válasszunk olyan növényeket, amelyek egyszerű formájúak és kevés színt használnak, mint például az örökzöldek, amelyek közül sokféle cserje közül választhatunk.

A balkon növényeinek gondozása: A balkon növényeknek is szükségük van rendszeres locsolásra, tápoldatozásra és metszésre. A locsolás gyakorisága függ a növények igényétől és az időjárástól. Általában a napos balkonokon gyakrabban kell locsolni, mint az árnyékosakon. A tápoldatozásra a virágzási időszakban van a legnagyobb szükség, ekkor hetente egyszer adjunk a növényeknek valamilyen virágos növényekre való tápoldatot. A metszésre akkor van szükség, ha a növények túlburjánzanak vagy elvirágoznak. Ilyenkor vágjuk vissza őket egyharmadukra vagy feleikre, hogy újra hajtsanak és virágozzanak.

A balkon növényeinek teleltetése: A balkon növények közül sokan nem bírják a téli hideget és fagyot, ezért őket be kell hozni a lakásba vagy valamilyen védett helyre. Ilyen növények például a leander, a hibiszkusz, a murvafürt vagy az orchidea. Ezeket a növényeket egy világos, de nem túl meleg helyen kell tartani télen, és ritkábban kell locsolni őket. Más növények viszont jól tűrik a hideget, de védeni kell őket a túlzott nedvességtől és széltől. Ilyen növények például az örökzöldek, a levendula vagy a rozmaring. Ezeket a növényeket érdemes betakarni valamilyen szalmával, fenyőgallyal vagy fóliával, és ügyelni rá, hogy ne álljon meg rajtuk a víz.

Műnövény vagy élőnövény? Melyiket válasszuk az erkélyre, teraszra?

Az erkély vagy a terasz növényekkel való díszítése nemcsak szép látványt nyújt, hanem kellemes hangulatot is teremt. De vajon milyen növényeket válasszunk? Érdemes-e műnövényeket használni, vagy inkább az élőnövények mellett döntsünk? 

Az élőnövények előnyei és hátrányai

Az élőnövények természetes szépségükkel és frissességükkel vonzzák a tekintetet. Sokan szeretik őket, mert életet visznek az erkélyre vagy a teraszra, és oxigént termelnek. Az élőnövények közül sokféle fajta közül választhatunk, attól függően, hogy milyen fekvésű az erkélyünk vagy a teraszunk, és milyen stílust szeretnénk kialakítani. Az élőnövények között vannak virágos és lombos növények, fűszernövények és gyümölcsök is.

Azonban az élőnövényeknek nemcsak előnyei, hanem hátrányai is vannak. Az egyik legfontosabb hátrány az, hogy folyamatos gondozást igényelnek. Rendszeresen kell őket locsolni, tápoldatozni, metszeni és átültetni. Emellett figyelni kell arra is, hogy ne legyenek kitéve túl sok vagy túl kevés napfénynek, hőmérsékletnek vagy szélnek. Az élőnövények betegségekre és kártevőkre is hajlamosak lehetnek, amelyek ronthatják a növekedésüket és a kinézetüket. Télen pedig sok élőnövény nem bírja a fagyot és a hideget, ezért be kell hozni őket a lakásba vagy valamilyen védett helyre.

A műnövények előnyei és hátrányai

A műnövények olyan tökéletes külsővel rendelkeznek, hogy nyugodtan versenghetnek az élő társaikkal. Az élőkkel ellentétben, ezek nem pusztulnak el, nem nőnek túl nagyra, nem lesznek rajtuk rágásnyomok, így nem taszítóak. Ha beszennyeződnek vagy algával borítottak lesznek, könnyedén tisztíthatók egy nedves ruhával vagy ecsettel. A műnövények közül is sokféle típus közül választhatunk, mint például orchideák, tulipánok, örökzöldek stb. A műnövények között vannak olyanok is, amelyek szinte megtévesztésig hasonlítanak az igazi növényekhez ezért tökéletes választás azoknak akik mindig szép és tartós megoldást keresnek.

A műnövények legnagyobb előnye az, hogy szinte semmilyen gondozást nem igényelnek. Nem kell őket locsolni, tápoldatozni, metszeni vagy átültetni. Emellett nem kell aggódni azért sem, hogy túl sok vagy túl kevés napfényt kapnak, vagy hogy megfáznak télen. A műnövények egész évben ugyanolyan szépek és frissek maradnak. A műnövényekkel könnyen kialakíthatunk olyan stílust és hangulatot az erkélyen vagy a teraszon, amilyet szeretnénk. Ha mediterrán érzést szeretnénk kelteni, akkor válasszunk olyan műnövényeket, mint a leander, a levendula vagy a rozmaring. Ha trópusi hangulatot szeretnénk teremteni, akkor válasszunk olyan műnövényeket, mint a pálmák, a banánfa vagy az ananász.

A műnövényeknek persze nemcsak előnyei, hanem hátrányai is vannak. Az egyik legfontosabb hátrány az, hogy nem termelnek oxigént és nem nyelik el a széndioxidot. Ez azt jelenti, hogy nem javítják a levegő minőségét és nem segítik a klímaváltozás elleni küzdelmet. Emellett a műnövények nem adnak olyan természetes érzést és illatot sem, mint az élő növények. Sok ember szereti az élő növényekkel való foglalatoskodást és a növekedésüknek való örömét. A műnövények ezt nem tudják pótolni.

Milyen növények élnek meg az erkélyen?

Sokféle növény van, amelyik megél az erkélyen, attól függően, hogy milyen irányba néz, mennyi napfényt kap és milyen a talaj. Néhány példa az erkélyre való növényekre, amit a legtöbben választanak:

 • Paradicsom: egy finom és könnyen termeszthető zöldség, ami akár magról, akár palántáról nevelve jól érzi magát az erkélyen. A paradicsomnak sok napfényre és támasztékra van szüksége
 • Fűszernövények: ha saját fűszernövényeket termesztesz, friss és aromás ízekkel gazdagíthatod az ételeidet. A rozmaring, a kakukkfű, a bazsalikom, a menta és a koriander különösen alkalmasak a cserépben való termesztésre. A fűszernövényeknek napos vagy félárnyékos helyre van szükségük.
 • Hagymás virágok: ha szeretnéd, hogy az erkélyed színpompás és üde legyen, akkor választhatsz olyan hagymás virágokat, mint a tulipán, a jácint és a nárcisz. Ezeket tőzegmentes, komposztban gazdag földbe érdemes ültetni. A tulipánok kevés vizet igényelnek.
 • Eper: a friss eper íze egyedülállóan finom, pláne ha magadnak termeszted. Ehhez csak egy nagy, vízelvezető lyukakkal ellátott cserepre, némi virágföldre és egy napos pontra van szükséged az erkélyen.
 • Japán juhar: az élénk, vöröses színű leveleiről ismert japán juhar egy lassú növekedésű, kisebb termetű lombhullató fa vagy cserje, amely az erkélyen is nevelhető – feltéve, hogy találsz neki egy kellően árnyékos pontot.

Milyen zöld növényeket válasszunk az erkélyre?

 • Örökzöldek: ezek a növények egész évben zöldek maradnak, és jól bírják a hideget és a szárazságot is. Ilyenek például a fenyőfélék, a pozsgások és a díszfüvek.
 • Muskátli: ez az örök kedvenc erkélynövény nagyon jól bírja a napfényt és a szárazságot, és több mint 250 fajta közül választhatsz.
 • Levendula: ez a növény nemcsak szép és illatos, de nagyon igénytelen is. Szereti a napfényt és a meleget, de nem kell túl sokat öntözni.
 • Hibiszkusz: ez a növény imádja a forróságot és tavasztól őszig virágzik. Viszont mérgező minden része, így gyerek és kisállat ne érintkezzen vele.
 • Balkon aranya: ez a növény egyaránt kedveli a félárnyékos és a napos balkonokat is. Azonban nem szereti a pangó vizet, így csak akkor kell öntözni, ha már száraz a földje.

Milyen növényeket válasszunk napos erkélyre?

Ha napos erkélyed van, akkor szerencsés vagy, mert sokféle növény közül választhatsz, amelyek jól bírják a napfényt és a meleget. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy mik azok a növények, amiket a legtöbben választanak a napos erkélyre.

Amennyiben nem szeretnél bajlódni az élő növények gondozásával és az év minden napján szeretnéd, ha az erkélyed növényei a legjobb színükben, állapotukban pompázzanak, akkor válassz a weboldalon kínált műnövényekből, így biztos lehetsz abban, hogy erkélyed télen, nyáron csodálatos lesz.

Milyen növényeket válasszunk a keleti fekvésű erkélyre?

Ha keleti fekvésű kerted van, akkor olyan növényeket válassz, amelyek jól tűrik a mérsékelt délelőtti napsütést és a félárnyékot. Az alábbi növényeket javasoljuk a keleti fekvésű erkélyre:

 • Muskátli: ez az örök kedvenc erkélynövény nagyon jól bírja a napfényt és a szárazságot, és több mint 250 fajta közül választhatsz.
 • Petúnia: ez a színes és gazdagon virágzó egynyári növény napos helyen fejlődik igazán. Érdemes felakasztható cserépben kitenni az erkélyre.
 • Leander: ez a mediterrán származású növény tavasztól őszig virágzik, és jól tűri a meleget és a szárazságot. Viszont mérgező minden része, így gyerek és kisállat ne érintkezzen vele.
 • Bakopa: ez a kúszó növény apró, fehér vagy rózsaszín virágokkal díszít. Jól bírja a félárnyékot és a szárazságot is.
 • Fukszia: ez a lógó növény csodaszép, harang alakú virágokkal örvendeztet meg. Félárnyékos helyen érzi magát a legjobban, és rendszeres öntözést igényel.

Milyen igénytelen növényeket válasszunk az erkélyre, ha nincs időnk/kedvünk a gondozásukra sok időt szánni?

Ha olyan virágot keresel az erkélyre, amelyek nem igényelnek sok gondozást, akkor ezeket a növényeket ajánlom neked:

 • Muskátli: ez az örök kedvenc erkélynövény nagyon jól bírja a napfényt és a szárazságot, és több mint 250 fajta közül választhatsz.
 • Petúnia: ez a színes és gazdagon virágzó egynyári növény napos helyen fejlődik igazán. Érdemes felakasztható cserépben kitenni az erkélyre. A petúnia elszáradt virágait naponta távolítsd el, ezzel is elősegíted az új virágok képződését.
 • Bársonyvirág: ez a sárga vagy narancsszínű virág nemcsak szép, de elriasztja a rovarokat is, ezért „természetes rovarriasztónak“ is nevezik. Nagyon igénytelen, nagyon meleg és napsütés kedvelő, tavasztól ősz végéig virágzik.
 • Záporvirág: ez a kúszó növény apró, fehér vagy rózsaszín virágokkal díszít. Jól bírja a félárnyékot és a szárazságot is. A záporvirág annyira kedveli a napot, hogy borús időben nem is nyílnak ki virágai.
 • Kerti szamóca: ha saját gyümölcsöt szeretnél termeszteni az erkélyen, akkor válaszd a kerti szamócát. A hófehér virágok után édes gyümölcsök teremnek rajta. A szamóca a napfényt szereti, az erős szelet azonban nem, ezért inkább az erkély alacsonyabb, szélvédettebb részére telepítsd.

Milyen télálló növényeket válasszunk az erkélyre?

Ha olyan növényeket keresel az erkélyre, amelyek a téli hideget is jól viselik, akkor ezeket a növényeket ajánljuk neked:

Milyen növényeket válasszunk ha déli fekvésű az erkély?

Ha déli fekvésű erkélyed van, akkor olyan növényeket válassz, amelyek jól bírják a napfényt és a meleget. A déli fekvésű erkélyre elsősorban mediterrán származású növények ajánlottak reggeli és esti öntözéssel. Néhány példa a déli fekvésű erkély növényeire:

Milyen növényt válasszak az erkélyemre?

Ha növényeket szeretnél az erkélyre, akkor figyelembe kell venned az erkély típusát és fekvését. Nem mindegy, hogy milyen méretű, alakú és tájolású az erkélyed, mert ez befolyásolja a növények növekedését és virágzását. Néhány példa az erkélytípusok szerinti növényválasztásra:

Milyen tavaszi virágokat ültessünk az erkélyre?

Ha tavaszi virágokat szeretnél az erkélyre, akkor olyan növényeket válassz, amelyek korán virágoznak és ellenállnak a tavaszi fagyoknak. A tavaszi virágok színesek és illatosak, és felvidítják az erkélyt a hosszú tél után. Néhány példa a tavaszi virágokra az erkélyre:

 • Árvácska: ez a tarka, alacsony virág ellenálló a tavaszi fagyokkal és a széllel szemben is. Sokféle színben kapható, és márciustól májusig nyílik. A napos vagy félárnyékos helyet kedveli, és rendszeres öntözést igényel.
 • Nárcisz: ez a sárga vagy fehér virág a tavasz egyik jelképe. A nárcisz hagymás növény, amit ősszel kell elültetni a cserépbe vagy a ládába. A nárcisz áprilistól májusig nyílik, és napos vagy félárnyékos helyet kedveli. A nárcisz nem igényel sok gondozást, csak mérsékelt öntözést.
 • Kardvirág: ez a lila vagy rózsaszín virág nagyon mutatós az erkélyen. A kardvirág hagymás növény, amit ősszel kell elültetni a cserépbe vagy a ládába. A kardvirág májustól júniusig nyílik, és napos vagy félárnyékos helyet kedveli. A kardvirág nem igényel sok gondozást, csak mérsékelt öntözést.
 • Muskátli: ez az örök kedvenc erkélynövény nagyon jól bírja a napfényt és a szárazságot, és több mint 250 fajta közül választhatsz. A muskátli lehet álló vagy futó, egyszerű vagy telt virágú, fehér, rózsaszín, piros vagy lila színű. A muskátli májustól októberig nyílik, és rendszeres öntözést és tápoldatozást igényel.
 • Petúnia: ez a színes és gazdagon virágzó egynyári növény napos helyen fejlődik igazán. Érdemes felakasztható cserépben kitenni az erkélyre. A petúnia virágai lehetnek egyszerű vagy telt, hullámos vagy rojtos szegélyű, fehér, sárga, rózsaszín, piros, bíborszínű, kék vagy lila színűek. A petúnia májustól októberig nyílik, és bőséges öntözést és trágyázást igényel.

Milyen növényeket ültessünk a balkonládába?

A balkonládába olyan növényeket ültessünk, amelyek megfelelnek az erkély fekvésének, klímájának és stílusának. A növényeket úgy válasszuk meg, hogy egymással jól harmonizáljanak a színük, formájuk és igényeik szerint. A balkonládába ültethetünk virágokat, fűszernövényeket, zöldségeket vagy gyümölcsöket is. Néhány példa a balkonládába való növényekre:

Mik a leggyakoribb nyári növények?

A nyári növények között találhatsz allergizáló, díszítő és ehető fajtákat is. Néhány példa a leggyakoribb nyári növényekre:

Allergizáló növények a kertben?

Az allergizáló növények pollenjei intenzív reakciókat válthatnak ki az azokra érzékenyek szervezetéből, mint például tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás vagy szemviszketés. Néhány példa az allergizáló növényekre a kertben:

 • Parlagfű: Ez a gyomnövény a legismertebb és legveszélyesebb allergén Magyarországon. Júliustól októberig virágzik és nagy mennyiségű pollent termel. A parlagfű elleni küzdelem érdekében kötelező az irtása.
 • Fekete üröm: Ez a gyomnövény szintén júliustól virágzik és nagyon erős allergént tartalmaz. A fekete üröm pollenje a parlagfűvel együtt okozza a legtöbb allergiás megbetegedést.
 • Lándzsás útifű: Ez a zárvatermő növény májustól szeptemberig virágzik és gyakori a réteken és utak mentén. Pollenje sokaknál vált ki allergiás tüneteket.
 • Réti ecsetpázsit: Ez a pázsitfűféle július végéig virágzik és ligetekben és magasabban fekvő területeken is megtalálható. Pollenje erős allergént tartalmaz.
 • Taréjos cincor: Ez a pázsitfűféle szintén július végéig virágzik és réteken és utak mentén is előfordul. Pollenje sokaknál okoz allergiás reakciókat.
 • Nyírfa: Ez a fafajta április-májusban virágzik és nagy mennyiségű pollent bocsát ki. A nyírfa pollenje keresztallergiát is okozhat más fák, gyümölcsök vagy zöldségek pollenjével.
 • Tölgyfa: Ez a fafajta május-júniusban virágzik és viszonylag kevés pollent termel, de a hazai erdők jelentős hányadát alkotják a tölgyesek, így sokaknál válthatnak ki kellemetlen tüneteket.
 • Akác: Ez a fafajta május-júniusban virágzik és csodálatos illatáról ismert, de sokaknak allergizáló hatású lehet.

Balkon kertészkedés során mire érdemes figyelni?

A balkon kertészkedés egy remek hobbi, amellyel nemcsak díszítheted az erkélyedet vagy az ablakodat, hanem saját termesztésű zöldségeket, gyümölcsöket vagy fűszernövényeket is élvezhetsz. Néhány alapvető lépés a balkon kertészkedéshez:

 • Válaszd ki a megfelelő növényeket: Nem minden növény alkalmas a balkon kertészkedésre, ezért figyelembe kell venned a növények igényeit, méretét és termesztési idejét. Általában olyan növényeket válassz, amelyek jól tűrik a szélsőséges időjárást, a szárazságot és a szűkös helyet. Ilyenek például a paradicsom, a paprika, a saláta, a retek, az eper, a bazsalikom, a menta vagy a petúnia.
 • Szerezz be megfelelő edényeket: A növényeknek elegendő helyre van szükségük a gyökereknek és a vízelvezetésnek. Ezért olyan edényeket válassz, amelyek legalább 20-30 cm mélyek és lyukasak az aljukon. A kaspók anyaga is fontos: a műanyag könnyű és olcsó, de nem lélegzik; az agyag vagy a kerámia jól szellőzik, de nehezebb és drágább.
 • Találd meg a legjobb helyet: A növényeknek fényre és hőre van szükségük a növekedéshez és virágzáshoz. Ezért olyan helyet válassz az erkélyeden vagy az ablakodban, ahol legalább 4-6 órát süt rájuk naponta a nap. Ha félárnyékos vagy árnyékos helyen élsz, akkor olyan növényeket ültess, amelyek kevesebb fényt igényelnek, mint például a spenót, a mángold, az ibolya vagy az árvácska.
 • Gondozd rendszeresen a növényeidet: A balkon kertészkedés nem igényel túl sok munkát, de néhány alapvető teendőt el kell végezned. Ilyen például az öntözés, amit akkor kell megtenned, ha a föld felső rétege száraznak tűnik. A vízmennyiséget és gyakoriságot befolyásolja az időjárás, az edény mérete és anyaga és a növény fajtája. Továbbá érdemes rendszeresen tápoldatozni a növényeidet egy kiegyensúlyozott összetételű műtrágyával vagy komposzttal. Végül ne felejtsd el eltávolítani az elszáradt leveleket és virágokat, hogy elősegítsd az új hajtások és virágok növekedését.

Árvácska virág jellemzői, ültetése, ápolása?

Az árvácska (Viola × wittrockiana) egy népszerű dísznövény, amely számtalan színben és formában pompázik tavasszal és ősszel. Az ibolyafélék családjába tartozik és évelő növényként is tartható. Néhány alapvető információ az árvácskáról:

 • Jellemzői: Az árvácska nagyméretű, selymes felületű virágokat hoz, amelyek lehetnek egyszínűek vagy többszínűek, csíkosak vagy foltosak. A virágok közepén gyakran van egy sötét szem vagy egy sarkantyú. A levelek fogazott szélűek és zöldek. A növény magassága 10-30 cm között változik.
 • Ápolása: Az árvácska nem igényel túl sok gondozást, de néhány alapvető teendőt el kell végezni. Ilyen például az öntözés, amit akkor kell megtenni, ha a föld felső rétege száraznak tűnik. A vízmennyiséget és gyakoriságot befolyásolja az időjárás, az edény mérete és anyaga és a növény fajtája. Továbbá érdemes rendszeresen tápoldatozni a növényeket egy kiegyensúlyozott összetételű műtrágyával vagy komposzttal. Végül ne felejtsd el eltávolítani az elszáradt leveleket és virágokat, hogy elősegítsd az új hajtások és virágok növekedését.
 • Ültetése: Az árvácskát elültethetjük ősszel és tavasszal is. Kétnyári növény, ami azt jelenti, hogy az első évben nem hoz szirmokat, hanem csak a zöld levélzeti rész fejlődik ki, a virágokat a második nyáron csodálhatjuk meg. Attól függően, hogy mikor volt a vetés, márciustól júniusig vagy kora ősztől akár novemberig is virágozhat. A magokat elvehetjük palántanevelő tálcába, cserépbe és szabadföldbe is. A vetést tartsuk mérsékelten nedvesen, gondoskodjunk a páráról és a kb.15 fokos hőmérsékletről. A csírázás 1,5-2 hét alatt megtörténik. A fiatal növényeket hűvös, világos helyre tegyük és továbbra is tartsuk nedvesen. A két valódi levél megjelenése után lehet kiültetni a palántákat.

Muskátli virág jellemzői, ültetése, ápolása?

A muskátli (Pelargonium) egy nagyon népszerű dísznövény, amely könnyen nevelhető és széles körben elérhető. A növény számos színben és formában elérhető, és virágai kellemes illatúak. A muskátli alkalmas dísznövényként a kertekben, teraszokon vagy akár beltéren is. A növénynek kis helyre van szüksége, így kiváló választás lehet azok számára, akik kisebb területeken élnek, de szeretnének virágokat nevelni. Néhány alapvető információ a muskátli virágról:

 • Jellemzői: A muskátli lágyszárú, évelő növény, amelynek levelei karéjosak, virágai pedig színesek és szimmetrikusak. A növény leginkább az ablakpárkányokon és kerti dísznövényként ismert, és számos fajta létezik. A muskátli általában 20-60 cm magas, és gömbölyded, terebélyes formája van. Levelei zöld színűek, általában karéjosak vagy szív alakúak, és a szár tövén helyezkednek el. A levelek textúrája bolyhos, és puha tapintásúak. A virágok szintén nagyon szépek és színesek lehetnek, általában rózsaszín, piros, fehér vagy lila színűek. A virágok szimmetrikusak és öttagúak, és a virágzat csomóiban helyezkednek el. A muskátli virágzása hosszú, és az év bármely szakaszában előfordulhat, ám leggyakoribb a tavasz és a nyár folyamán.
 • Ápolása: A muskátli nem igényel túl sok gondozást, de néhány alapvető teendőt el kell végezni. Ilyen például az öntözés, amit akkor kell megtenni, ha a föld felső rétege száraznak tűnik. A vízmennyiséget és gyakoriságot befolyásolja az időjárás, az edény mérete és anyaga és a növény fajtája. Továbbá érdemes rendszeresen tápoldatozni a növényeket egy kiegyensúlyozott összetételű műtrágyával vagy komposzttal. Végül ne felejtsd el eltávolítani az elszáradt leveleket és virágokat, hogy serkentsd az új virágzást.
 • Ültetése: A muskátlikat általában tavasszal vagy nyár elején érdemes elültetni, amikor már nincs fagyveszély. Ültessük a muskátlit egy jó minőségű, tápanyagban gazdag virágföldbe, amelynek jó vízelvezetése van. A pH értéke legyen 6,0 és 7,0 között. A földnek jó vízelvezető képességgel kell rendelkeznie, mert a muskátlik nem szeretik a túl nedves talajt. A muskátli gyökerei nem szeretik, ha túl mélyen vannak a földben, így csak annyira ültessük el őket, hogy a gyökérnyak éppen csak a föld felszínével egy vonalban legyen. Ha több muskátlit ültetünk egymás mellé, tartsuk őket legalább 20-30 cm távolságra egymástól.

Nárcisz virág jellemzői, ültetése, ápolása?

A nárcisz (Narcissus) egy gyönyörű tavaszi hagymás növény, amelynek világos szirmai és kellemes illata van. A nárcisz több mint tízezer fajtája létezik, amelyek különböző színben és formában pompáznak. A nárcisz alkalmas dísznövényként a kertekben, teraszokon vagy akár beltéren is. Néhány alapvető információ a nárcisz virágról:

 • Jellemzői: A nárcisz egy lágyszárú, évelő növény, amelynek levelei hosszúkásak és zöldek, virágai pedig színesek és szimmetrikusak. A növény leginkább a kertekben és réteken ismert, és számos fajta létezik. A nárcisz általában 20-50 cm magas, és tőrózsás formája van. Levelei lándzsásak vagy szalagszerűek, és a földből közvetlenül nőnek ki. A virágok szintén nagyon szépek és változatosak lehetnek, általában fehér, sárga vagy rózsaszín színűek. A virágok hat vagy több szirmot tartalmaznak, amelyek körülvesznek egy csésze alakú koronát. A nárcisz virágzása rövid, és általában március és május között történik.
 • Ültetése: A nárcisz hagyma ültetése szeptember közepétől november közepéig tart. De mindenképp még a fagyok érkezése előtt keríts rá sort. Napos vagy félárnyékos helyet válassz a növénynek. Ez lehet egy virágágyásban, sziklakertben vagy lomblevelű fa körül. Ültessük a nárciszt egy jó minőségű, tápanyagban gazdag virágföldbe, amelynek jó vízelvezetése van. A pH értéke legyen 6,0 és 7,0 között. A földnek jó vízelvezető képességgel kell rendelkeznie, mert a nárcisz nem szereti a túl nedves talajt. A hagymát úgy ültessük el a földbe, hogy legalább kétszer akkora mélyre kerüljön, mint maga a hagyma. Ha több nárciszt ültetünk egymás mellé, tartsuk őket legalább 10-15 cm távolságra egymástól.
 • Ápolása: A nárcisz nem igényel túl sok gondozást, de néhány alapvető teendőt el kell végezni. Ilyen például az öntözés, amit akkor kell megtenni, ha a föld felső rétege száraznak tűnik. A vízmennyiséget és gyakoriságot befolyásolja az időjárás, az edény mérete és anyaga és a növény fajtája. Továbbá érdemes rendszeresen tápoldatozni a növényeket egy kiegyensúlyozott összetételű műtrágyával vagy komposzttal. Végül ne felejtsd el eltávolítani az elszáradt leveleket és virágokat, hogy serkentsd az új hajtások és virágok növekedését.

Leander virág jellemzői, ültetése, ápolása?

A leander (Nerium oleander) egy gyönyörű mediterrán növény, amely a kerteket és balkonokat ékesíti különféle színekben pompázó virágaival. A leander könnyen nevelhető és ellenálló növény, de néhány fontos dologra oda kell figyelni. A leander minden része mérgező, ezért óvatosan kell bánni vele, és el kell kerülni a lenyelését vagy a bőrrel való érintkezést. A leander érzékeny a fagyra, ezért télen be kell hozni vagy megfelelően be kell csomagolni. Néhány alapvető információ a leander virágról:

 • Jellemzői: A leander egy örökzöld cserje vagy kis fa, amely akár 6 méter magasra is megnőhet. A növény levelei hosszúkásak, sötétzöld színűek és a száron párosan állnak. A levelek szélükön visszahajlanak, és a fonákukon kiemelkednek a nyálkahártyák. A leander virágai nagyon díszesek és nagyok, színe pedig változó. A virágok általában rózsaszínűek, pirosak, fehérek vagy sárgák lehetnek, és a tavasztól egészen az őszig nyílnak. A virágok öt kör alakú sziromlevele van, amelyek általában azonos hosszúságúak. A virágok széles, kiálló porzóval és középen elhelyezkedő pistillal rendelkeznek.
 • Ültetése: A leander ültetésekor fontos figyelembe venni a megfelelő körülményeket, hogy a növény egészségesen növekedhessen és virágozhasson. Az ültetés időpontja a tavasz vagy az ősz, amikor a talaj már felmelegedett, és az időjárás stabil4. Napos vagy félárnyékos helyet válassz a növénynek. Ez lehet egy virágágyásban, teraszon vagy dézsában. Ültessük a leandert egy jó minőségű, tápanyagban gazdag virágföldbe, amelynek jó vízelvezetése van. A pH értéke legyen 6,0 és 7,0 között. A földnek jó vízelvezető képességgel kell rendelkeznie, mert a leander nem szereti a túl nedves talajt. A növényt úgy ültessük el a földbe vagy a dézsába, hogy legalább kétszer akkora mélyre kerüljön, mint maga a növény. Ha több leandert ültetünk egymás mellé, tartsuk őket legalább 1-2 méter távolságra egymástól.
 • Ápolása: A leander nem igényel túl sok gondozást, de néhány alapvető teendőt el kell végezni. Ilyen például az öntözés, amit akkor kell megtenni, ha a föld felső rétege száraznak tűnik. A vízmennyiséget és gyakoriságot befolyásolja az időjárás, az edény mérete és anyaga és a növény fajtája. Továbbá érdemes rendszeresen tápoldatozni a növényeket egy kiegyensúlyozott összetételű műtrágyával vagy komposzttal. Végül ne felejtsd el eltávolítani az elszáradt leveleket és virágokat, hogy serkentsd az új hajtások és virágok növekedését. A leandert évente egyszer érdemes metszeni tavasszal vagy ősszel, hogy formás maradjon és bőségesebben virágozzon.

Legénypálma virág jellemzői, ültetése, ápolása?

A legénypálma (Zamioculcas zamiifolia) vagy zámiaként is ismert agglegénypálma egy igénytelen, dekoratív szobanövény, amely Afrikában őshonos. A növény gumós gyökérzetében képes vizet raktározni, ezért jól tűri a szárazságot és a ritka öntözést. A legénypálma nagy fényigényű növény, de nem szereti a tűző napot és a huzatot. A növény minden része mérgező, ezért óvatosan kell bánni vele. Néhány alapvető információ a legénypálma virágról:

 • Jellemzői: A legénypálma egy örökzöld növény, amely körülbelül 60 cm magasra nő. A növény levelei hosszúkásak, fényesek és sötétzöld színűek. A levelek a száron párosan állnak, és vastagok és bőrneműek. A növény ritkán virágzik szobai körülmények között, de ha mégis, akkor apró sárga virágokat hoz. A növény rendszertani besorolása a következőképpen néz ki: Ország: Növények (Plantae) Osztály: Zárvatermők (Magnoliopsida) Rend: Cikászvirágúak (Cycadales) Család: Cikászfélék (Cycadaceae) Nemzetség: Zamioculcas Faj: Zamioculcas zamiifolia
 • Ültetése: A legénypálma ültetésekor fontos figyelembe venni a megfelelő körülményeket, hogy a növény egészségesen növekedhessen. Az ültetés időpontja a tavasz vagy az ősz, amikor a talaj már felmelegedett. Világos vagy félárnyékos helyet válassz a növénynek. Ez lehet egy ablakpárkányon vagy egy polcon. Ültessük a legénypálmát egy jó minőségű, tápanyagban gazdag virágföldbe, amelynek jó vízelvezetése van. A pH értéke legyen 6,0 és 7,0 között. A földnek jó vízelvezető képességgel kell rendelkeznie, mert a legénypálma nem szereti a túl nedves talajt. A növényt úgy ültessük el a földbe vagy az edénybe, hogy legalább kétszer akkora mélyre kerüljön, mint maga a növény. Ha több legénypálmát ültetünk egymás mellé, tartsuk őket legalább 20-30 cm távolságra egymástól.
 • Ápolása: A legénypálma nem igényel túl sok gondozást, de néhány alapvető teendőt el kell végezni. Ilyen például az öntözés, amit akkor kell megtenni, ha a föld felső rétege száraznak tűnik. A vízmennyiséget és gyakoriságot befolyásolja az időjárás, az edény mérete és anyaga és a növény fajtája. Továbbá érdemes rendszeresen tápoldatozni a növényeket egy kiegyensúlyozott összetételű műtrágyával vagy komposzttal. Végül ne felejtsd el eltávolítani az elszáradt leveleket és virágokat, hogy serkentsd az új hajtások és virágok növekedését.

Buzogányvirág jellemzői, ültetése, ápolása?

A buzogányvirág (Dieffenbachia) egy látványos külsejű szobanövény, amely a kontyvirágfélék családjába tartozik. A növény nagyméretű, mintás leveleivel díszít, de minden része mérgező hatású, ezért óvatosan kell bánni vele. A buzogányvirág Közép- és Dél-Amerika trópusi vidékeiről származik, ezért meleg és párás környezetet kedvel. A növény nem túl érzékeny, de néhány alapvető gondozási szabályt be kell tartani. Néhány alapvető információ a buzogányvirágról:

 • Jellemzői: A buzogányvirág egy örökzöld növény, amely akár 60 cm magasra is megnőhet. A növény levelei hosszúkásak, fényesek és sötétzöld színűek. A levelek a száron párosan állnak, és mintásak vagy foltosak. A mintázat színe és formája függ a növény fajtájától. A buzogányvirág ritkán virágzik szobai körülmények között, de ha mégis, akkor apró sárga virágokat hoz. A növény rendszertani besorolása a következőképpen néz ki: Ország: Növények (Plantae) Osztály: Zárvatermők (Magnoliopsida) Rend: Kontyvirágúak (Alismatales) Család: Kontyvirágfélék (Araceae) Nemzetség: Buzogányvirág (Dieffenbachia) Fajok: több mint 30 féle.
 • Ültetése: A buzogányvirág ültetésekor fontos figyelembe venni a megfelelő körülményeket, hogy a növény egészségesen növekedhessen. Az ültetés időpontja a tavasz vagy az ősz, amikor a talaj már felmelegedett. Világos vagy félárnyékos helyet válassz a növénynek. Ez lehet egy ablakpárkányon vagy egy polcon. Ültessük a buzogányvirágot egy jó minőségű, tápanyagban gazdag virágföldbe, amelynek jó vízelvezetése van. A pH értéke legyen 6,0 és 7,0 között. A földnek jó vízelvezető képességgel kell rendelkeznie, mert a buzogányvirág nem szereti a túl nedves talajt. A növényt úgy ültessük el a földbe vagy az edénybe, hogy legalább kétszer akkora mélyre kerüljön, mint maga a növény. Ha több buzogányvirágot ültetünk egymás mellé, tartsuk őket legalább 20-30 cm távolságra egymástól.
 • Ápolása: A buzogányvirág nem igényel túl sok gondozást, de néhány alapvető teendőt el kell végezni. Ilyen például az öntözés, amit akkor kell megtenni, ha a föld felső rétege száraznak tűnik. A vízmennyiséget és gyakoriságot befolyásolja az időjárás, az edény mérete és anyaga és a növény fajtája. Továbbá érdemes rendszeresen tápoldatozni a növényeket egy kiegyensúlyozott összetételű műtrágyával vagy komposzttal. Végül ne felejtsd el eltávolítani az elszáradt leveleket és virágokat, hogy serkentsd az új hajtások és virágok növekedését.

Fikusz jellemzői, ültetése, ápolása?

Monstera virág jellemzői, ültetése, ápolása?

Pampafű jellemzői, ültetése, ápolása?