A kültéri kényelem szakértője!

Kültéri textiliák

Sokan nem is gondolunk arra, hogy párnákkal, szőnyegekkel, dekorációs függönyökkel mennyire fel lehet dobni egy helység hangulatát. Sőt akár évszaknak, a kedvünk vagy épp változó ízlésünk megfelelően változtathatjuk ezeket a kiegészítőket. A kínálatunkban kizárólag kültéri használatra alkalmas textil termékeket mutatunk be, amelyek részben vagy teljesen vízállóak, jól bírják az UV sugárzást, könnyen tisztíthatóak és nem utolsó sorában, de valami elképesztően dekoratívak. Különböző színek, mintázatok, textúrák közül lehet választani. Folyamatosan törekszünk arra, hogy a legújabb stílus trendeknek, irányzatoknak megfelelő szöveteket, textileket mutassunk meg a webshopban. Biztos lehetsz benne, hogy amikor valaki meglátja majd az erkélyen, teraszon ezeket a textileket az első kérdése az lesz feléd "Te ezt hol vetted, ilyen nekem is kell!?".

Kizárólag olyan termékeket kínálunk, amelyeket mi is szívesen használunk!

Amennyiben esetleg nem találtad meg a kedvedre való terméket, úgy vedd fel velünk a kapcsolatot (ide kattintva).  Írd le, hogy mik az elképzeléseid, milyen szempontokat vegyünk figyelmbe, esetleg küldj egy hasonló képet az elképzelt termékről és a számos hazai, nemzetközi beszállítói partnerünk közreműködésével elérhetővé tesszük a számodra a terméket. Számunkra a legfontosabb a Te elégedettséged! Kellemes időtöltést kívánunk a webáruházban.

 

Kültéri textilek

A kültéri textilek használata nagyszerű módja annak, hogy feldobjuk az erkélyünket, teraszunkat vagy kertünket. A textil lakberendezési tárgyak nemcsak kényelmesebbé és hangulatosabbá teszik a kültéri pihenést, de színt és stílust is visznek a térbe. De milyen textileket érdemes használni a kültéren, és milyen szempontokat kell figyelembe venni a választásnál? Íme néhány tipp, amivel segítünk neked.

 • A kültéri textileknek ellenállóaknak kell lenniük az időjárás viszontagságainak, mint a napfény, az eső, a szél vagy a hó. Ezért fontos, hogy olyan anyagokat válasszunk, amelyek UV állóak, vízlepergetőek és szennyeződésállóak. Ilyen anyagok például a dralon, a poliészter, a műbőr vagy a gyöngyvászon. Ezek az anyagok nem fakulnak ki a napfénytől, nem áznak át az esőtől, könnyen tisztíthatók és tartósak.
 • A kültéri textileknek nemcsak praktikusnak, hanem esztétikusnak is kell lenniük. Ezért érdemes olyan színeket és mintákat választani, amelyek harmonizálnak a környezettel és a hangulatunkkal. Ha természetközeli hatást szeretnénk elérni, akkor válasszunk földszíneket, zöldeket, barnákat vagy bézseket. Ha vidám és élénk hangulatot akarunk teremteni, akkor válasszunk élénk színeket, mint a piros, a sárga, a narancs vagy a pink. Ha elegáns és modern hatást akarunk elérni, akkor válasszunk fehéret, feketét, szürkét vagy más semleges színeket. A minták közül pedig választhatunk geometrikus formákat, csíkokat, pöttyöket, virágokat vagy állatmintákat.
 • A kültéri textilekből sokféle lakberendezési tárgy készül. A legnépszerűbbek az ülőpárnák, amelyek kényelmesebbé teszik a kültéri bútorokat és színfoltot visznek a térbe. A díszpárnák pedig még inkább feldobják az ülőpárnákat és változatosabbá teszik a textúrákat. A kültéri szőnyegek pedig melegséget és otthonosságot adnak a kültéri térnek, valamint összekötik az egyes elemeket. A napozómatracok pedig kényelmes alátétet biztosítanak a napozószékeknek vagy akár a fűnek is. A pokrócok pedig melegen tartanak a hűvösebb estéken vagy akár piknikezéshez is használhatók. Végül pedig ne feledkezzünk meg az asztalterítőkről, tányéralátétekről és szalvétákról sem, amelyekkel még hangulatosabbá tehetjük a kültéri étkezést.

Ha kültéri díszpárnát szeretnél az erkélyre, teraszra, kertbe, akkor érdemes figyelembe venned a következő szempontokat:

 • A párnák anyaga: A kültéri párnáknak ellenállónak kell lenniük a nedvességnek, a napfénynek, a szennyeződésnek és a kopásnak. Ezért célszerű olyan anyagokat választani, amelyek vízállóak, színtartóak, könnyen tisztíthatóak és strapabíróak. Ilyen anyagok például a poliészter, a polipropilén, a műbőr vagy az újrahasznosított műanyag.
 • A párnák mérete és formája: A kültéri párnák mérete és formája függ attól, hogy milyen bútorokhoz szeretnéd használni őket. Ha ülőpárnaként vagy háttámlának szánod őket, akkor fontos, hogy megfeleljenek a bútorok méretének és kialakításának. Ha díszpárnaként szeretnéd őket elhelyezni, akkor választhatsz kisebb vagy nagyobb, négyzetes vagy téglalap alakú párnákat is. A formák és méretek variálásával érdekes kontrasztot teremthetsz.
 • A párnák színe és mintája: A kültéri párnák színe és mintája nagyban befolyásolja a kültéri tér hangulatát. Ha egyszerű és elegáns hatást szeretnél elérni, akkor választhatsz semleges vagy pasztell színű párnákat, amelyek harmonizálnak a bútorokkal és a környezettel. Ha vidám és élénk hatást szeretnél elérni, akkor választhatsz élénk vagy kontrasztos színű párnákat, amelyek felkeltik a figyelmet és feldobják a teret. A minták tekintetében is sok lehetőséged van: választhatsz egyszínű, csíkos, pöttyös, virágos, geometriai vagy állatos mintás párnákat is.

Milyen anyag a poliészter?

A poliészter egy szintetikus szál, amely lineáris makromolekulákból készül. A poliészterek jó elektromos- és hőszigetelő képességekkel rendelkező, hőre lágyuló műanyagok. A molekulái rendkívül hosszú (akár több ezer atomból álló) ún. polimerláncot alkotnak, melyek egymásba gabalyodva adják az anyag szerkezetét. A poliészter anyagokat általában kétértékű alkoholok (diolok) és különböző dikarbonsavak polikondenzációjával állítják elő.

A poliészter anyagoknak számos előnye van, például:

 • Könnyűek, nem gyűrődnek és nem szívnak fel sok nedvességet.
 • Kopásállóak, sztreccsek és csak minimálisan gyűrődnek.
 • Megőrzik a színüket és az alakjukat, hideg vízben is könnyen tisztíthatóak.
 • Jól átjutnak a levegőbe, és hideg időben megtartják a hőt.
 • Vízállóak, színtartóak és ellenállnak az oldószereknek.

A poliészter anyagoknak azonban hátrányai is vannak, például:

 • Nem olyan puha és kellemes tapintású, mint a természetes anyagok.
 • Hő hatására összezsugorodhatnak vagy megolvadhatnak.
 • Elektromos töltést halmozhatnak fel, ami statikus elektromosságot okozhat.
 • Nem biológiailag lebomlóak, így környezetszennyezőek lehetnek.

A poliészter anyagból készült lakástextilből készült termékeket akkor érdemes vásárolni, ha olyan termékeket keresel, amelyek:

 • Tartósak, strapabíróak és könnyen karbantarthatóak.
 • Nem igényelnek vasalást vagy speciális mosást.
 • Jól illeszkednek a bútorokhoz és a környezethez, mivel sokféle színben és mintában kaphatók.
 • Nem félnek a nedvességtől, a napfénytől vagy a szennyeződéstől.

Hogyan kell karbantartani, mosni, ápolni, tisztítani a poliészter anyagból készült kültéri textil termékeket?

A poliészter kültéri díszpárnák karbantartása, ápolása, mosása és tisztítása a következő lépéseket igényli:

 • A poliészter egy szintetikus anyag, amely ellenáll a víznek, a foltoknak és a penésznek, ezért a kültéri díszpárnákhoz is alkalmas. A poliészter szöveteket általában mosógépben lehet mosni, de fontos, hogy alacsony hőmérsékleten és kímélő programon tegyük.
 • A poliészter díszpárnákhoz használt töltetek lehetnek különböző anyagok, például üregesszálú poliészter, pamut, toll vagy szivacs. A töltet típusától függően a párnát egészben vagy csak a huzatát lehet mosni. A töltet címkéjén található utasításokat mindig be kell tartani.
 • A poliészter díszpárnák tisztításához használhatunk semleges szappant vagy mosószert, de kerülnünk kell a klórtartalmú fehérítőket és az erős vegyszereket, mert károsíthatják a szövetet. A szappanos vizet egy puha ronggyal vagy kefével vigyük fel a párnára, majd öblítsük le tiszta vízzel. A párnát jól csavarjuk ki, és hagyjuk megszáradni a levegőn.
 • A poliészter díszpárnák ápolásához rendszeresen rázzuk ki őket, hogy megőrizzék a formájukat és a rugalmasságukat. Ha nem használjuk őket, tároljuk őket egy száraz és sötét helyen, hogy megvédjük őket a portól és a napfénytől.

Hogyan történik a poliészter anyagok folteltávolítása?

A poliészter párnát általában mosógépben lehet tisztítani, de fontos, hogy alacsony hőmérsékleten és kímélő programon tegyük. A mosás előtt ellenőrizzük a párnán található címkét, és kövessük az ott leírt utasításokat. Ha a párnának levehető huzata van, akkor csak azt mossuk meg, ha nincs, akkor a párnát egészben. A mosószer legyen semleges vagy kifejezetten poliészter szövetekhez való. Kerüljük a klórtartalmú fehérítőket és az erős vegyszereket, mert károsíthatják a szövetet. A mosás után a párnát jól csavarjuk ki, és hagyjuk megszáradni a levegőn. Ne használjunk szárítógépet, mert az is roncsolhatja a poliésztert.

Ha a párnán folt van, akkor azt minél hamarabb próbáljuk meg eltávolítani egy nedves ronggyal vagy szivaccsal. Ha szükséges, használhatunk folteltávolító szert is, de csak olyat, amely nem károsítja a poliésztert. A foltot óvatosan dörzsöljük ki a szövetből, majd öblítsük le tiszta vízzel. Ha a folt makacs, akkor áztassuk be a párnát egy kevés mosószerrel vagy szódabikarbónával egy éjszakára, majd mossuk ki a mosógépben.

A poliészter párnák ápolásához rendszeresen rázzuk ki őket, hogy megőrizzék a formájukat és a rugalmasságukat. Ha nem használjuk őket, tároljuk őket egy száraz és sötét helyen, hogy megvédjük őket a portól és a napfénytől.

Milyen anyag a lenvászon?

A lenvászon egy természetes szövetanyag, amely a lennövény rostjaiból készül. A lennövényt már az ősidők óta termesztik és hasznosítják, mivel rostjai erősek, fényesek, hűvösek és nedvszívók. A lenvászon készítéséhez a lennövény szárát meg kell törni, hogy a rostokat elválasszák a szálas résztől. Ezután a rostokat fonják vagy szövik, hogy vásznat alkossanak.

A lenvászon lakástextilnek is alkalmas, mivel kellemes tapintású, légáteresztő és könnyen tisztítható. A lenvászon kültéri használatra is megfelelő, például díszpárnákhoz, mivel ellenáll a napfénynek, a penésznek és a baktériumoknak. A lenvászon előnye, hogy természetes, környezetbarát és hipoallergén anyag, amely jól illeszkedik a különböző stílusokhoz és dekorációkhoz. A lenvászon hátránya, hogy gyűrődésre hajlamos, és zsugorodhat a mosás során. Ezért fontos, hogy megfelelően kezeljük és ápoljuk a lenvászon termékeket.

Hogyan lehet karbantartani, mosni, tisztítani, ápolni a lenvászony anyagból készült lakástextileket?

A lenvászon kültéri díszpárnák karbantartása, ápolása, mosása és tisztítása nem igényel különösebb odafigyelést, mivel a lenvászon egy erős és tartós anyag, amely jól bírja a külső hatásokat. A lenvászon díszpárnákhoz használt töltetek lehetnek különböző anyagok, például pamut, toll vagy szivacs. A töltet típusától függően a párnát egészben vagy csak a huzatát lehet mosni. A mosás előtt mindig ellenőrizzük a címkén található utasításokat, és kövessük azokat.

A lenvászon díszpárnák mosásához használhatunk mosógépet vagy kézi mosást. A mosógépben alacsony hőmérsékleten és kímélő programon mossuk a párnákat, és ne használjunk fehérítőt vagy öblítőt. A kézi mosásnál langyos vízben oldjunk fel egy kevés semleges szappant vagy mosószert, és óvatosan dörzsöljük át a párnát. Ne áztassuk túl sokáig a párnát, mert a lenvászon zsugorodhat. A mosás után öblítsük le alaposan a párnát tiszta vízzel, és csavarjuk ki óvatosan.

A lenvászon díszpárnák szárításához válasszuk a szabad levegőt, ha lehetséges. Kerüljük a közvetlen napfényt, mert az kifakíthatja a szövetet. Ne használjunk szárítógépet, mert az is zsugoríthatja a lenvászont. A párnát terítsük ki egyenletesen egy tiszta felületre, és hagyjuk megszáradni természetesen. Ha gyorsabban szeretnénk megszárítani a párnát, akkor használhatunk vasalót is, de csak alacsony hőfokon és nedves ruhán keresztül.

A lenvászon díszpárnák ápolásához rendszeresen rázzuk ki őket, hogy megőrizzék a formájukat és a rugalmasságukat. Ha nem használjuk őket, tároljuk őket egy száraz és sötét helyen, hogy megvédjük őket a portól és a napfénytől. Ha folt kerül a párnára, akkor minél hamarabb próbáljuk meg eltávolítani egy nedves ronggyal vagy szivaccsal. Ha szükséges, használhatunk folteltávolító szert is, de csak olyat, amely nem károsítja a lenvászont.

Hogyan történik a folteltávolítás a lenvászon szövetekből?

A lenvászon anyagból a foltok eltávolításának lépései a következők:

FONTOS! Az textilek tisztítása, folteltávolítás során mindig a gyártói utasításokat kell figyelmbe venni!

 • Ha van ráragadt kosz, például ételmaradék, azt távolítsd el.
 • Kezeld a foltokat mosószerrel vagy (ha zsíros a folt) mosogatószerrel: vizezd be ott, ahol kell és dörzsöld össze, majd hagyd állni 15 percig. Ha kicsit halványodtak a foltok, de nem tűntek el teljesen, ismételd meg 2-3-szor.
 • Áztasd be citromsavval vagy szódabikarbónával vagy (ha fehérek) nátrium-perkarbonáttal egy éjszakára, és aztán mehet a mosógépbe. 
 • A mosógépben alacsony hőmérsékleten és kímélő programon mossuk a párnákat, és ne használjunk fehérítőt vagy öblítőt.
 • A párnát terítsük ki egyenletesen egy tiszta felületre, és hagyjuk megszáradni természetesen. Ha gyorsabban szeretnénk megszárítani a párnát, akkor használhatunk vasalót is, de csak alacsony hőfokon és nedves ruhán keresztül.

A lenvászon anyaghoz nem ajánlott olyan vegyszereket vagy tisztítószereket használni, amelyek klórtartalmúak, erős savasak vagy lúgosak, mert ezek károsíthatják a szövetet. Ilyenek például az ecet, a hipó, az ammónia vagy a sósav. Ezekkel csak ronthatunk a helyzeten, és még nagyobb foltot okozhatunk.