A kültéri kényelem szakértője!

Szűrés
Ár (Ft)
319 900 Ft - 586 900 Ft
Alapterület (m2)
Méret - hosszúság (cm)
Termék státusza

Pergola

7termék 17
7termék 17

Milyen kültéri árnyékoló típusok vannak? 

A kerti árnyékolási megoldások között az egyik legnépszerűbb választás a kerti pergola aminek a népszerűsége töretlenül erősödik. Ebben semmi meglepő nincs, hiszen nemcsak funkcionális, de esztétikai szempontból is hozzájárul a kert hangulatához. Íme néhány alapvető információ a pergolával kapcsolatban:

 • Funkció: A pergola nyitott kerti lugas, amely védelmet nyújt a napfény ellen, és lehetőséget ad növények befuttatására is.
 • Anyagok: Készülhetnek fából, fémből vagy alumíniumból, és választhatóak különböző tetőfedések, mint például napvitorla vagy lamellák.
 • Polikarbonát fedés: Egyre népszerűbb a polikarbonát fedésű pergola, amely védelmet nyújt a csapadék ellen és olcsóbb alternatíva az üvegnél.
 • Tervezés: Ha építkezés alatt áll a kert, érdemes már a tervezéskor figyelembe venni a pergola elhelyezését és kialakítását.
 • Lamellás árnyékolók: A lamellás árnyékolók lehetővé teszik a napfény szabályozását, és modern megjelenést kölcsönöznek a pergolának.

Mi a pergola?

A pergola egy szerkezet, mely általában kültéren található, és általában nyitott teteje van, melyet oszlopok vagy oszlopcsarnok tart fenn. A pergolák árnyékot biztosítanak, és gyakran használják kerti vagy teraszos helyek díszítésére és funkcionális kiegészítőjeként. Ezek a szerkezetek általában fa, alumínium vagy acél anyagból készülhetnek, és néha függönyökkel vagy növényekkel vannak díszítve, hogy még kellemesebb környezetet teremtsenek. A pergolák általában otthoni kertekben, parkokban, vagy más nyitott helyeken találhatók, és lehetővé teszik, hogy kényelmesen élvezhessük a szabad levegőt anélkül, hogy kiszolgáltatottak lennének a túlzott napsugárzásnak vagy az időjárás viszontagságainak.

Mire használható a pergola?

A pergola számos célra használható, és sokféle módon javíthatja az otthoni vagy kerti élményt. Néhány közülük:

 • Árnyékolás: A pergola árnyékot biztosít a nyári hőségben, lehetővé teszi, hogy kényelmesen élvezhessük a szabadban töltött időt anélkül, hogy túlzottan ki lennénk téve a nap káros sugarainak.
 • Kerti dekoráció: A pergola szép kiegészítője lehet egy kertnek vagy terasznak. Virágokkal, függönyökkel vagy más díszítőelemekkel díszítve, egy pergola fokozhatja a kert vagy terasz esztétikai vonzerejét.
 • Kültéri étkező vagy pihenőhely: Sokan használják a pergolát kerti étkezőhelyként vagy pihenőként. Asztalt és székeket helyezhetnek alá, hogy kényelmes helyet teremtsenek étkezéshez vagy kerti partikhoz.
 • Növénytartó: A pergola remek lehetőség a növények felfuttatására. Futtató növények, például szőlő vagy rózsák, szép zöld lombot és virágokat hozhatnak létre, amelyek tovább növelik a pergola esztétikai vonzerejét.
 • Privát tér: A függönyök vagy más térhatároló elemek segítségével a pergola egy intim és privát területté alakítható, ahol nyugodtan pihenhetsz vagy beszélgethetsz anélkül, hogy bárki megzavarna ebben a tevékenységedben.

Milyen fajta pergolák léteznek?

A pergolák különböző anyagokból és stílusokban kaphatók, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. Itt van néhány példa a pergolák típusaira:

 • Fa pergolák: Természetes megjelenésükkel könnyen illeszkednek a környezetbe. Rendszeres karbantartást igényelhetnek, mint például festés.
 • Alumínium és acél pergolák: Hosszú távon ellenállóbbak lehetnek, és kevesebb gondozást igényelnek, mint a fa pergolák.
 • Bioklimatikus pergolák: Mozgatható lamellákkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik az árnyékolás, a légmozgás és a napfény beengedésének szabályozását.
 • Modern stílusú pergolák: Karcsú, letisztult megjelenéssel rendelkeznek, és jól harmonizálnak a modern kültéri bútorokkal.
 • “Készen” kapható pergolák: Ezeket a pergolákat már csak össze kell szerelni, és különböző anyagokban és stílusokban fellelhetők.

Fontos, hogy a pergola stílusa illeszkedjen a környezethez és az épület vagy kert stílusához. A döntés meghozatalakor érdemes figyelembe venni az anyagok tartósságát, a funkciókat, a rugalmasságot, valamint az árat és a garanciát.

Milyen szempontokat érdemes figyelmbe venni, amikor kerti pergolát választunk?

Kerti pergola választásakor fontos figyelembe venni számos szempontot, hogy megtaláljuk az igényeinknek legmegfelelőbbet. Néhány fontos szempont:

 • Méret és elhelyezés: Először is, gondoljuk át, hogy milyen méretű pergolára van szükségünk, és hol fogjuk elhelyezni. Fontos, hogy a kert vagy terasz méretéhez és elrendezéséhez illeszkedjen. Mérje fel a rendelkezésre álló területet, és gondolja végig, hol fogja a pergolát használni.
 • Anyag és tartósság: Az anyag fontos szempont. Fa pergolák klasszikus megjelenést kölcsönöznek, míg alumínium vagy acél pergolák tartósabbak és könnyebbek lehetnek. Válasszunk olyan anyagot, amely ellenáll az időjárási viszontagságoknak és hosszú élettartammal rendelkezik. Döntse el, hogy fából, fémből vagy más anyagból szeretné-e a pergolát. A fa természetes megjelenést biztosít, de karbantartást igényel, míg a fém tartósabb és kevesebb gondozást kíván
 • Árnyékolás és védelem: A pergola fő célja az árnyékolás és a védelem. Győződjünk meg róla, hogy a kiválasztott pergola elegendő árnyékot biztosít, és véd a nap, az eső vagy a szél ellen.
 • Karbantartás: Fontos szempont, hogy mennyi időt és energiát igényel a pergola karbantartása. Válasszunk olyan modellt, amely könnyen tisztítható és kezelhető, és minimalizálja a karbantartási igényeket.
 • Stílus és design: Vegyük figyelembe az otthonunk stílusát és a kert vagy terasz kialakítását. Válasszunk olyan pergolát, amely harmonizál a környezettel, és esztétikailag is vonzó megjelenést kölcsönöz. Válasszon olyan stílust, amely illeszkedik a kertjéhez és az otthonához. Modern, hagyományos, vagy bioklimatikus pergolák közül választhat
 • Funkcionalitás és extra funkciók: Néhány pergola extra funkciókat kínálhat, például beépített világítást, oldalsó függönyöket vagy növénytartókat. Gondoljuk át, hogy milyen további funkciók lehetnek számunkra hasznosak. Gondolja át, milyen célra szeretné használni a pergolát. Pihenésre, étkezésre, vagy növények támasztékaként szolgál majd?
 • Költségvetés: Fontos szempont a költségvetésünk. Határozzuk meg előre, mennyit vagyunk képesek költeni egy pergolára, és keressünk olyan lehetőségeket, amelyek megfelelnek az általunk meghatározott keretnek. Határozza meg, mennyit szeretne költeni, és keressen olyan opciókat, amelyek a költségvetésébe illenek
 • Időjárásállóság: Fontos, hogy az anyagok és a szerkezet ellenálljanak az időjárási viszonyoknak, mint például az UV-sugárzásnak, esőnek és szélnek.
 • Összeszerelés: Válasszon olyan pergolát, amelyet könnyű összeszerelni, vagy amelyhez szakember segítségét veheti igénybe.

Ezek a szempontok segítenek abban, hogy megfelelően kiválasszuk a kerti pergolát, amely tökéletesen illeszkedik az igényeinkhez és az otthonunk stílusához.

Milyen pergola való teraszhoz?

A teraszhoz való pergola kiválasztásakor több szempontot is figyelembe kell venni, hogy a lehető legjobban ki tudja használni a területet és az időjárási viszonyokat. Íme néhány javaslat:

 • Bioklimatikus pergolák: Ezek a pergolák mozgatható lamellákkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik az árnyékolás, a légmozgás és a napfény beengedésének szabályozását. Különösen alkalmasak teraszokra, mivel télen beengedhetik a fényt, nyáron pedig árnyékot biztosítanak.
 • Alumínium lamellás pergolák: Tartósak és kevés karbantartást igényelnek. Az alumínium lamellák segítségével szabályozhatja a napfény mennyiségét, amely a teraszra esik.
 • Hi-tech ponyvás pergolák: Ezek a pergolák víz- és tűzálló textilből készülnek, amelyek ellenállnak az UV-sugárzásnak és nem nyúlnak ki. Egyszerűbb szerkezetűek, de hatékony árnyékolást biztosítanak.
 • Üvegtető: Nagyobb formai szabadságot nyújt, és sokoldalú beépítési lehetőségeket kínál. Az üvegtetők eső és napsugárzás elleni védelmet nyújtanak, de árnyékolóval kell kiegészíteni őket.

Fontos, hogy a pergola anyaga és szerkezete ellenálljon az időjárási viszonyoknak, és illeszkedjen a terasz méreteihez és stílusához. A pergola kiválasztásakor vegye figyelembe a terasz méretét, a kívánt funkciókat, és azt, hogy mennyi karbantartást hajlandó ráfordítani.

Mi a fa, fából készült pergola előnye és hátránya?

A fa pergolának számos előnye és néhány hátránya is van, amelyeket érdemes figyelembe venni a vásárlás előtt:

Előnyök:

 • Esztétikai vonzerő: A fa pergolák természetes megjelenése és meleg színe vonzóvá teszi őket sok ember számára. Klasszikus megjelenésük tökéletesen illeszkedik a kerti vagy teraszos környezetbe.
 • Könnyű "módosítás": A fa könnyen vágható és formázható, így könnyen alkalmazkodtatható a különböző kerti vagy teraszos elrendezésekhez. Egyedi tervezésű pergolát készíthetünk, hogy illeszkedjen az egyedi igényeinkhez.
 • Természetes árnyék és hűvös: A fa pergolák természetes árnyékot nyújtanak a kert vagy terasz területén, segítve a hűvösebb és kényelmesebb környezetet a forró nyári napokon.
 • Környezetbarát: Ha a fa környezetbarát forrásból származik és fenntartható erdőgazdálkodásból származik, a fa pergola környezetbarát megoldás lehet.

Hátrányok:

 • Karbantartásigény: A fa pergolák általában több karbantartást igényelnek, mint más anyagokból készült pergolák. Rendszeres festés, lakkozás vagy faápolás szükséges lehet az időjárás és a korábbi kopás hatásainak kezelésére.
 • Időjárásérzékenység: A fa pergolák érzékenyek az időjárás viszontagságaira, mint például az eső, a hó vagy a napsugárzás. Idővel megfakulhatnak, repedezhetnek vagy rothadhatnak.
 • Tartósság: Bár sok fafajta tartós lehet, mások nem annyira ellenállók a rothadásnak vagy a rovaroknak. Fontos figyelembe venni a kiválasztott fafajta tartósságát és ellenállóságát.
 • Költség: A minőségi fa és a fa pergola kézműves munka általában magasabb költségeket jelenthet, mint más anyagokból készült pergolák. Az anyag és a munkaerő költségei miatt a fa pergolák általában drágábbak lehetnek.

Összességében a fa pergolák szép és természetes megjelenést kölcsönözhetnek a kertnek vagy terasznak, de fontos figyelembe venni a karbantartásigényüket és az időjárás hatásait. A megfelelő fafajta kiválasztása és a rendszeres karbantartás segíthet abban, hogy hosszú éveken át élvezhessük a fa pergola előnyeit.

Mi a legfőbb előnye az aluminium pergolának?

Az alumínium pergolának számos előnye és néhány hátránya van, amelyeket érdemes figyelembe venni a vásárlás előtt:

Előnyök:

 • Tartósság és időjárásállóság: Az alumínium pergolák rendkívül tartósak és ellenállók az időjárási viszontagságokkal szemben. Nem korrodálódik vagy rozsdásodik, és képes ellenállni az esőnek, hónak, UV-sugárzásnak és más környezeti hatásoknak.
 • Karbantartásmentesség: Az alumínium pergolák általában kevesebb karbantartást igényelnek, mint a fa pergolák. Nem szükséges festeni vagy lakkozni őket, és könnyen tisztíthatók egyszerű vízzel és szappannal.
 • Könnyű súly és könnyű kezelhetőség: Az alumínium könnyű anyag, így könnyű kezelni és szerelni. Ez lehetővé teszi gyors és egyszerű telepítésüket, valamint könnyű mozgatásukat vagy szállításukat, ha szükséges.
 • Modern megjelenés: Az alumínium pergolák általában modern és elegáns megjelenést kölcsönöznek a kertnek vagy terasznak. Az egyenletes felületük és tiszta vonaluk stílusos kiegészítővé teszi az otthon környezetét.

Hátrányok:

 • Költség: Az alumínium pergolák általában magasabb költséggel járnak, mint például a fa pergolák. Az anyag és a gyártási folyamatok miatt az alumínium pergolák ára magasabb lehet.
 • Hővezető képesség: Az alumínium jó hővezető, így hőt tud vezetni a napsütésben. Ez azt jelenti, hogy az alumínium pergolák nem biztosítanak olyan jó hőszigetelést, mint például a fa pergolák, és a közvetlen napsugárzás alatt melegedhetnek.
 • Korlátozott tervezési lehetőségek: Az alumínium könnyen alakítható és formázható, de bizonyos tervezési korlátok lehetnek. Nem biztosít ugyanolyan sokféle stílust vagy egyedi tervezési lehetőségeket, mint például a fa pergolák.

Összességében az alumínium pergolák rendkívül tartósak és karbantartásmentesek, és modern megjelenést kölcsönözhetnek az otthonnak. Bár áruk magasabb lehet, sokak számára megéri az időtállóság és az alacsony karbantartási igény miatt.

Pergola összeszerelése

A pergola összeszerelése általában egyszerű folyamat, de az időtartam, a szükséges szerszámok és a szükséges emberi erőforrások függenek a pergola méretétől és a gyártó által biztosított összeszerelési utasításoktól. Itt van egy általános útmutató arról, hogy hogyan zajlik a pergola összeszerelése:

 • Előkészületek: Először győződjön meg róla, hogy minden alkatrész és szerszám rendelkezésre áll, és olvassa el alaposan az összeszerelési útmutatót. Szükséges lehet egy munkaterület kijelölése, ahol könnyen összeszerelhető a pergola.
 • Alapozás: Ha a pergola oszlopokhoz rögzíteni kell valamit, például betont, kavicsot vagy cölöpöket, először készítsen alapozást a megfelelő méretben és helyen.
 • Szerszámok előkészítése: Győződjön meg róla, hogy rendelkezik az összes szükséges szerszámmal, például csavarhúzóval, villáskulccsal, csavarokkal stb.
 • Alkatrészek összeszerelése: Az összeszerelési útmutató alapján kezdje el az alkatrészek összeszerelését. Általában először az oszlopokat és a kereszteződéseket szerelik össze.
 • Tető felhelyezése: Amikor az alapstruktúra készen áll, helyezze fel a tetőt vagy a fedőelemeket az összeszerelt vázra. Ez lehet polikarbonát lemez, fém fedél vagy más anyag.
 • Utolsó simítások: Végül ellenőrizze az összeszerelési munka minőségét, és végezzen el minden szükséges beállítást vagy korrekciót. Ha szükséges, festse vagy kezelje az anyagot a védelme érdekében.

Az összeszerelés időtartama általában függ a pergola méretétől és a képzettségi szinttől, de általában egy átlagos méretű pergola összeszerelése 1-2 napot vesz igénybe, ha két ember dolgozik rajta. A szerszámok általában általános háztartási szerszámok, mint például csavarhúzók és kulcsok, de az összeszerelési útmutató részletezi a szükséges eszközöket. Ha a pergola nagyobb vagy összetettebb, több ember és speciális szerszámok lehetnek szükségesek.

Mi a bioklimatikus pergola jellemzői?

A bioklimatikus pergolának számos előnye és néhány hátránya van, amelyeket érdemes figyelembe venni a vásárlás előtt. Ez a típusú pergola különleges szerkezete lehetővé teszi a napfény és a levegő szabályozását, így kényelmesebb és élvezetesebb környezetet teremthet a szabadban. Íme néhány előny és hátrány:

Előnyök:

 • Környezetbarát: A bioklimatikus pergola tervezése környezetbarát és fenntartható, mivel lehetővé teszi a természetes napfény és szellőzés használatát az energiafogyasztás minimalizálása érdekében.
 • Hőszabályozás: Ezek a pergolák lehetővé teszik a hőmérséklet szabályozását a nap, a szél és az eső hatására. A szellőző nyílások és a beépített redőnyök segítenek fenntartani a kívánt hőmérsékletet és kényelmet.
 • Véd a napsugárzás ellen: A bioklimatikus pergolák árnyékot biztosítanak a túlzott napsugárzás ellen, megakadályozva a túlzott hőmérsékletet és a napégést.
 • Vízszigetelés: Sok bioklimatikus pergola vízálló vagy vízszigetelt anyagokból készül, így biztosítva az esővédelemet és a szárazabb környezetet az esős időben.

Hátrányok:

 • Magasabb ár: A bioklimatikus pergolák általában magasabb árúak lehetnek, mint a hagyományos pergolák, mivel komplexebb szerkezetüket és speciális funkcióikat.
 • Összeszerelés és karbantartás: Ezek a pergolák általában összetettebbek az összeszerelés és a karbantartás szempontjából, mivel több elemből és mozgó részből állnak. Ezért szükség lehet szakember segítségére az összeszereléshez és a karbantartáshoz.
 • Korlátozott tervezési lehetőségek: Mivel a bioklimatikus pergolák speciális funkciókkal rendelkeznek, korlátozottabb lehet a tervezési lehetőségek száma és a testreszabhatóság.

A bioklimatikus pergolát általában azoknak ajánlják, akik értékelik a kényelmet és a környezetbarát megoldásokat, és hajlandóak többet befektetni egy olyan szerkezetbe, amely hosszú távon kényelmet és védelmet nyújt a szabadban. Ezek a pergolák ideálisak lehetnek olyan területekre, ahol változatos az időjárás, és fontos a hőmérséklet és a kényelem szabályozása.