A kültéri kényelem szakértője!

Napernyők, kiegészítők

A napernyők hasznos kiegészítők a kertben, az erkélyen vagy a teraszon, ha védelemre van szükségünk a napfénytől vagy az esőtől. A kínálatunkban a napernyők különböző formákban, méretekben és színekben kaphatók, így mindenki megtalálhatja a saját stílusához és igényeihez illőt. Függő napernyők, amelyek oldalra helyezhetők el és nagy területet árnyékolnak be, középoszlopos napernyők, amelyek hagyományos megjelenésűek és stabilak, valamint erkély korlátra rögzíthető napernyők, amelyek kis helyet foglalnak el és ideálisak szűkös terekre. A napernyő talp fontos része a napernyőnek, mert biztosítja a stabilitást és a tartósságot. A napernyő kiegészítők közé tartoznak a napernyő védőhuzatok, amelyek megóvják a napernyőt a szennyeződéstől és a károsodástól, valamint a napernyő forgató- és döntési mechanikák, amelyek lehetővé teszik a napernyő szögének és irányának beállítását, illetve a napernyő világítások amely kiváló hangulatot biztosítanak a késői órákban is. 

Amennyiben esetleg nem találtad meg a kedvedre való terméket, úgy vedd fel velünk a kapcsolatot (ide kattintva).  Válogass kedvedre a többit bízd ránk! Számunkra a Te elégedettséged a legfontosabb!

Mire használható a napernyő?

 A napernyő egy olyan árnyékoló eszköz, amelyet kertben, teraszon, erkélyen vagy strandokon használnak a nap elleni védelemre. A napernyő használatának több előnye is van, például: 

 • Védi a bőrt a káros UV-sugárzástól, ami leégést, bőrpírt, ráncokat vagy akár bőrrákot is okozhat.
 • Védi a kerti bútorokat a napfénytől, ami fakulást, repedést vagy törést okozhat.
 • Hűsítő hatást biztosít a napernyő alatt, ami növeli a komfortérzetet és csökkenti a hőségstresszt.
 • Dekoratív elemként szolgál a kertben vagy a teraszon, amely illeszkedhet a környezet stílusához és színéhez.
 • Rugalmasan mozgatható és állítható, így alkalmazkodik a nap állásához és az árnyékolt terület nagyságához.

Milyen előnyökkel jár a napernyő használata?

A napernyők hasznos kerti kiegészítők, amelyek védenek a napfénytől és kellemes árnyékot biztosítanak. A napernyők előnyei közé tartozik, hogy könnyen mozgathatók és állíthatók, így mindig a megfelelő helyre irányíthatják az ernyőt. A napernyők különböző formájúak és méretűek lehetnek, például kerek, négyszögletes, függő vagy balkon napernyők. A napernyők anyaga is fontos szempont, mert befolyásolja az ernyő tartósságát és fényállóságát. A leggyakoribb anyagok a poliészter és a poliakril. A napernyők színei és mintái is változatosak, így könnyen megtalálhatja a kertjéhez illőt. A napernyők mellett szükség lehet napernyőtalpokra és védőhuzatokra is, amelyek segítenek stabilizálni és megóvni az ernyőt.

Milyen hátrányokkal jár a napernyő?

A napernyők hátrányai közé tartozhatnak a következők: 

 • A napernyők nem védik a bőrt teljesen az UV-sugárzástól, ezért fontos a megfelelő fényvédő krém használata.
 • A napernyők nem állnak ellen a szélsőséges időjárási viszonyoknak, mint a vihar, a szél vagy a jég. Ezért érdemes őket behúzni vagy eltávolítani, ha nem használjuk őket.
 • A napernyők stabilitása függ az alap súlyától és anyagától. Ha az alap túl könnyű vagy nem megfelelő az ernyő méretéhez és formájához, akkor a napernyő dőlhet vagy felborulhat.
 • A napernyők anyaga és színe idővel kopik vagy elszíneződik a napfény hatására. Ezért fontos a minőségi anyagok választása és a rendszeres tisztítás.
 • A napernyők kiválasztása és elhelyezése nem mindig egyszerű. Figyelembe kell venni a kert méretét, formáját, stílusát és bútorait, valamint az ernyő alakját, méretét, színét és funkcióját. 

Milyen egy jó napernyő? 

Egy jó napernyő kiválasztásánál több szempontot is figyelembe kell vennie, például: 

 • A méretet: a napernyőnek elegendő árnyékot kell biztosítania a kívánt területre, de nem lehet túl nagy vagy túl kicsi. A méretet a rendelkezésre álló hely és a használni kívánt bútorok alapján kell kiválasztani.
 • Az alakot: a napernyőnek harmonizálnia kell a környezetével és az asztalával. A leggyakoribb alakok a kerek, a négyzetes, a téglalap és az ovális. A kerek napernyők jól illenek a kerek vagy ovális asztalokhoz, a négyzetes vagy téglalap napernyők pedig a négyzetes vagy téglalap asztalokhoz.
 • A színt: a napernyőnek passzolnia kell a stílusodhoz és hangulatodhoz. A szín befolyásolhatja a hőmérsékletet és a fényviszonyokat is. A világos színek jobban visszaverik a fényt és a hőt, de hamarabb piszkolódnak. A sötét színek jobban elnyelik a fényt és a hőt, de kevésbé piszkolódnak.
 • Az anyagot: a napernyőnek ellenállónak és tartósnak kell lennie az időjárás viszontagságaival szemben. Az anyag befolyásolja a napernyő súlyát, mozgathatóságát, karbantartását és védelmi képességét. A legjobb anyagok közé tartozik a poliészter, a poliakril, az akrikanvasz, a pamutkanvasz és a nylon.
 • A szerkezetet: a napernyőnek stabilnak és könnyen kezelhetőnek kell lennie. A szerkezet befolyásolja a napernyő mozgatását, döntését, forgatását és összecsukását. A legjobb szerkezetek közé tartozik az alumínium, a fa, az acél és a műanyag.
 • A funkciókat: a napernyőnek olyan extra funkciókkal is rendelkezhet, amelyek növelik a kényelmét és biztonságát. A funkciók közé tartozhatnak például az UV-védelem, a vízállóság, a szélérzékelés, az automatikus nyitás/zárás, az állítható magasság/dőlés/forgatás stb. 

A napernyő télen is használható? 

A napernyők télen általában nem használatosak, ezért érdemes őket megfelelően tárolni a hideg hónapokban. A napernyők téliesítésének lépései a következők: 

 • Tisztítsuk meg a napernyőt a portól, szennyeződéstől és foltoktól. Ehhez használhatunk enyhe szappanos vizet és puha rongyot vagy kefét. Kerüljük a durva dörzsölést és a marószerek használatát, mert károsíthatják az anyagot.
 • Hagyjuk megszáradni a napernyőt alaposan. Ne csomagoljuk be nedvesen vagy nedves helyen, mert penészesedhet vagy rothadhat.
 • Ha van rá lehetőség, tároljuk a napernyőt zárt térben, például garázsban vagy pincében. Ha nincs ilyen hely, akkor használjunk védőhuzatot vagy ponyvát, amely megóvja a napernyőt a nedvességtől, portól és kártevőktől.
 • Ha a napernyő állványos vagy konzolos típusú, akkor érdemes lecsavarozni az alapját és külön tárolni. Így megelőzhetjük a sérüléseket és a rozsdásodást. 

Milyen napernyőt válasszunk? 

A napernyő használható kertben, teraszon, erkélyen vagy akár a strandon is, hogy árnyékot és védelmet nyújtson a napsütés ellen. A napernyők különböző méretűek, formájúak, anyagúak és színűek lehetnek, attól függően, hogy milyen igényeknek kell megfelelniük. A napernyő kiválasztásánál fontos szempontok a következők: 

 • Állíthatóság: A napernyő legyen dönthető és forgatható, hogy a nap mozgását követni tudja.
 • Méret és fazon: A napernyő legyen elég nagy ahhoz, hogy lefedje a kívánt területet, de ne legyen túl nagy ahhoz, hogy ne foglaljon el túl sok helyet. A kör alakú napernyők dinamikusabbak, a szögletesek pedig stabilabbak lehetnek.
 • UV-védelem: A napernyő anyaga legyen UV-álló és színtartó, hogy megvédje a bútorokat és a bőrt a káros sugárzástól. A 40+ vagy 80+ UV-védelemet nyújtó napernyők a legjobbak ebből a szempontból.
 • Vízlepergetés: A napernyő anyaga legyen vízálló vagy vízlepergető, hogy ellenálljon az esőnek és a nedvességnek. Ez megakadályozza a penészedést és a foltosodást is.
 • Tisztítás: A napernyő anyaga legyen könnyen tisztítható és mosható, hogy megőrizze az esztétikus megjelenését. A poliészter egy jó választás lehet ebből a szempontból.
 • Napernyőtalp: A napernyőtalp legyen elég nehéz és stabil ahhoz, hogy megtartsa a napernyőt a szélben is. A fémből, gránitból, betonból vagy műanyagból készült talpak közül választhatunk.
 • Védőhuzat: A napernyőhöz legyen védőhuzat is, amely megvédi azt a porral és koszzal szemben, amikor nem használjuk. Ez meghosszabbítja a napernyő élettartamát. 

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe napernyő választáskor?

 • A napernyő mérete és alakja: a napernyőnek megfelelően kell illeszkednie a rendelkezésre álló térhez, és elegendő árnyékot kell biztosítania. A napernyők lehetnek kerek, négyzetes, téglalap alakúak vagy nyolcszögletesek.
 • A napernyő fogatása és mozgatása: a napernyők lehetnek középoszloposak vagy függők. A középoszlopos napernyők egyszerűek és stabilak, de helyet foglalnak el az asztal közepén. A függő napernyők több helyet hagynak az asztal körül, de nehezebben mozgathatók. A napernyők lehetnek hajlítható csuklóval, magasság állítással vagy kurbli mechanizmussal ellátottak, amelyek segítik a napernyő nyitását, zárását és irányítását.
 • A napernyő anyaga és színe: a napernyő anyagának erősnek, vízlepergetőnek és fényállónak kell lennie. A napernyők ernyőmerevítői általában poliészterből vagy poliakrilból készülnek, a tartóoszlopai alumíniumból, acélból vagy alumínium/acél ötvözetből, a talpai műanyagból, acélból, alumíniumból vagy gránitból. A napernyő színének harmonizálnia kell a környezettel, és tükröznie kell az egyéni stílust. A világos színek jobban visszaverik a hőséget, de hamarabb koszolódnak. A sötét színek jobban elnyelik a hőséget, de kevésbé koszolódnak. 

Milyen napernyő típusok léteznek?

 • A napernyők a legegyszerűbb konstrukciója, talppal vagy földbe szúrható tartóval, esetleg erkély korlátra rögzítéssel választható. 
 • A napellenzők függőleges falra szerelhető árnyékolók, amiből elérhető kézi tekerős vagy csuklókaros mechanizmussal nyitható és zárható változat. Rendkívül robusztusak és nagy méretben is kaphatók, akár világítással és fűtéssel is elláthatók.
 • A napvitorlák a napernyők és a napellenzők ötvözetei, amelyek falhoz, oszlophoz vagy fához rögzíthetők. Különböző méretekben és alakokban kaphatók, például téglalap, négyszög vagy háromszög alakúak. Specifikusan, az adott térre szabott árnyékot tudnak adni.

Milyen előnyei vannak a függő napernyőnek?

A függő napernyőnek több előnye is van a hagyományos napernyővel szemben:

 • A függő napernyő tartórúdja nem az ernyő közepén található, hanem mellette, ezért az árnyékos terület szabadon berendezhető. Nincs útban az oszlop, és több helyet hagy a bútoroknak és a mozgásnak.
 • A függő napernyő dönthető és forgatható, hogy a nap mozgását követni tudja. Így mindig optimális árnyékot biztosít, és rugalmasan alkalmazkodik a környezethez.
 • A függő napernyő helytakarékosan összecsukható, amikor nem használjuk. Így nem foglal el felesleges helyet, és megvédhetjük a porral és koszzal szemben.
 • A függő napernyő esetleg beépített LED-es világítással is rendelkezhet, ami hangulatos fényt ad a teraszon vagy a kertben. Ez növeli a komfortérzetet és az esztétikát.

Miért fontos, hogy a napernyő dönthető legyen?

A napernyő dönthetősége azért fontos, mert lehetővé teszi, hogy a napernyőt a nap mozgásához igazítsuk, és mindig optimális árnyékot biztosítsunk. A dönthető napernyőkkel elkerülhetjük, hogy a napernyő alatt ülve a nap közvetlenül a szemünkbe süssön, vagy hogy a napernyő által lefedett terület túl kicsi legyen. A dönthető napernyőkkel rugalmasabban alkalmazkodhatunk a környezethez és az időjáráshoz. A dönthető napernyők közül vannak olyanok, amelyek csak egy irányban dönthetők, és vannak olyanok, amelyek több irányban is állíthatók.

Hogyan állítsam be a napernyőt, milyen dőlésszögben?

Általánosságban elmondható, hogy a napernyőt úgy kell dönteni, hogy a napernyő ernyője és a nap sugarai közötti szög kisebb legyen, mint 90°. Így a napernyő több napsugárzást fog elnyelni vagy visszaverni, és kevesebb sugárzás fog áthatolni rajta. A döntési szög megváltoztatásával a napernyő által lefedett terület is változik. Ha nagyobb területet szeretne árnyékolni, akkor nagyobb szögben kell dönteni a napernyőt. Ha viszont kisebb területet szeretne árnyékolni, akkor kisebb szögben kell dönteni a napernyőt. A legjobb döntési szög megtalálásához érdemes kísérletezni a napernyővel, és figyelni az árnyék alakját és méretét.

Milyen anyagból készülhetnek a napernyők?

 • A napernyők ernyőmerevítői általában poliészterből vagy poliakrilból készülnek, amelyek vízlepergetők és fényállók.
 • A napernyők tartóoszlopai általában alumíniumból, acélból vagy alumínium/acél ötvözetből készülnek, amelyek erősek és tartósak.
 • A napernyők talpai általában műanyagból, acélból, alumíniumból vagy gránitból készülnek, amelyek stabilak és könnyen mozgathatók.

Milyen méretben vásárolhatóak a napernyők?

A napernyők átmérője általában 160 cm-től 500 cm-ig terjed, attól függően, hogy kerek vagy félköríves formájúak-e.

A napernyők oldalhossza általában 180 cm-től 400 cm-ig terjed, attól függően, hogy téglalap vagy négyzet alakúak-e.

A napernyők magassága általában 200 cm-től 300 cm-ig terjed, attól függően, hogy álló vagy függő típusúak-e.

A napernyők között vannak óriás méretűek is, amelyek akár 36 négyzetméteres területet is lefedhetne.

Milyen színben érdemes a napernyőt beszerezni?

A napernyő színének kiválasztása egyéni ízlés kérdése, de érdemes figyelembe venni néhány szempontot.

 • A napernyő színének harmonizálnia kell a kerti bútorokkal, a kerti párnákkal és a környezettel. Ha egységes stílust szeretne elérni, akkor válassz olyan színt, ami illik a többi elemhez. Ha viszont kontrasztot szeretnél létrehozni, akkor válassz olyan színt, ami kiemelkedik a háttérből.
 • A napernyő színe befolyásolhatja a hőérzetet és a fényviszonyokat. A világos színek jobban visszaverik a napsugárzást, ezért hűvösebbek és világosabbak. A sötét színek jobban elnyelik a napsugárzást, ezért melegebbek és sötétebbek. Ha hűvös és világos árnyékot szeretnél, akkor válassz világos színű napernyőt. Ha meleg és sötét árnyékot szeretnél, akkor válasszon sötét színű napernyőt.
 • A napernyő színének tükrözheti az egyéniségedet és hangulatodat. A színek különböző érzelmeket és asszociációkat kelthetnek. Ha vidám és élénk hatást szeretnél elérni, akkor válassz élénk és meleg színeket, mint a piros, a narancs vagy a sárga. Ha nyugodt és harmonikus hatást szeretnél, akkor válassz pasztell és hideg színeket, mint a kék, a zöld vagy a lila.

Hogyan rögzítsük a napernyőt?

A napernyő rögzítésének módja függ a napernyő típusától és a felhasználás helyétől. Általában háromféle rögzítési módszer létezik:

 • Napernyőtalp: Ez egy olyan súlyos tárgy, amelybe a napernyő tartóoszlopát be lehet illeszteni és rögzíteni. A napernyőtalp lehet műanyag, beton, gránit vagy más anyagból készült. A napernyőtalp előnye, hogy könnyen mozgatható és nem igényel fúrást vagy ásást. A napernyőtalp hátránya, hogy sok helyet foglal el és nem elég stabil szeles időben. A napernyőtalp súlyának meg kell felelnie a napernyő méretének és formájának. Általános szabályként minél nagyobb és nehezebb a napernyőtalp, annál stabilabb a napernyő.
 • Talajba rögzíthető csőhüvely: Ez egy olyan fémcső, amelyet a talajba kell beásni vagy bebetonozni, és amelybe a napernyő tartóoszlopát be lehet illeszteni és rögzíteni. A talajba rögzíthető csőhüvely előnye, hogy nagyon stabil és nem foglal el sok helyet. A talajba rögzíthető csőhüvely hátránya, hogy nehezen mozgatható és igényel fúrást vagy ásást. A talajba rögzíthető csőhüvely átmérőjének meg kell felelnie a napernyő tartóoszlopának átmérőjének.
 • Falra szerelhető konzol: Ez egy olyan fémkeret, amelyet a falra kell felszerelni csavarokkal vagy tiplikkel, és amelyre a napernyő tartóoszlopát fel lehet akasztani és rögzíteni. A falra szerelhető konzol előnye, hogy nagyon stabil és nem foglal el helyet a talajon. A falra szerelhető konzol hátránya, hogy nehezen mozgatható és igényel fúrást vagy tiplizést. A falra szerelhető konzol méretének meg kell felelnie a napernyő tartóoszlopának méretének.
 • Erkély korlátra történő rögzítés: Az erkély korlátra rögzítés egy praktikus megoldás az árnyékolásra, ha nincs elég hely egy álló napernyőnek. Az erkély korlátra rögzítés során a napernyők különböző méretűek és formájúak lehetnek, például kerek, négyzetes vagy háromszög alakúak. A rögzítéshez általában egy csipesz vagy egy szorító szerkezet szükséges, amely a korlát vastagságához igazodik. Az erkély korlátra rögzítés előnye, hogy könnyen mozgathatók és állíthatók a nap állása szerint. Hátrányuk viszont, hogy kevésbé stabilak és ellenállók a szeles időben, mint a függő vagy a középoszlopos napernyők. Ezért fontos, hogy minőségi anyagokból készült árnyékolót válasszunk az erkélyünkre, teraszunkra.

 

Mekkora súlyú, méretű napernyő talpat használjunk?

A napernyő talp súlya és mérete függ a napernyő típusától, méretétől és formájától. Általános szabályként érdemes olyan talpat választani, amely megfelelően stabilizálja a napernyőt, és nem engedi annak dőlését vagy felborulását. A talp súlya általában 10-80 kg között mozog, a mérete pedig 40-70 cm átmérőjű vagy oldalhosszúságú.

A függőleges napernyőkhöz általában könnyebb és kisebb talp elegendő, mert az állvány közvetlenül alátámasztja az ernyőt. A konzolos napernyőkhöz viszont nehezebb és nagyobb talp szükséges, mert az ernyő belóg az állványról, és nagyobb nyomatékot fejt ki rá. A talp anyaga is befolyásolja a súlyt és a tartósságot. A leggyakoribb anyagok a beton, a gránit, az öntöttvas, a műanyag vagy a fémszerkezet.

 A napernyő talp kiválasztásánál figyelembe kell venni a napernyő átmérőjét vagy oldalhosszúságát is. Minél nagyobb az ernyő felülete, annál nagyobb súlyú talpra van szükség. Egy lehetséges táblázat a következő: 

 • 200 cm átmérőjű vagy oldalhosszúságú napernyőhöz legalább 20 kg súlyú talp
 • 250 cm átmérőjű vagy oldalhosszúságú napernyőhöz legalább 30 kg súlyú talp
 • 300 cm átmérőjű vagy oldalhosszúságú napernyőhöz legalább 40 kg súlyú talp
 • 350 cm átmérőjű vagy oldalhosszúságú napernyőhöz legalább 50 kg súlyú talp
 • 400 cm átmérőjű vagy oldalhosszúságú napernyőhöz legalább 60 kg súlyú talp 

A napernyő karbantartása hogyan zajlik?

A napernyő karbantartása fontos a hosszú élettartam és a jó megjelenés érdekében. A napernyő karbantartásának lépései a következők:

 • Tisztítsa meg rendszeresen a napernyő vásznát és állványát egy puha ronggyal vagy kefével és enyhe szappanos vízzel. Kerülje a durva dörzsölést és a marószereket, mert károsíthatják az anyagot. Ha szükséges, használjon speciális tisztítószereket a foltok eltávolítására.
 • Hagyja megszáradni a napernyőt alaposan, mielőtt összecsukná vagy eltárolná. Ne csomagolja be nedvesen vagy nedves helyen, mert penészesedhet vagy rothadhat.
 • Ellenőrizze rendszeresen a napernyő szerkezetét és mechanikáját, és szükség esetén kenje meg az alkatrészeket. Cserélje ki az elhasználódott vagy sérült alkatrészeket.
 • Használjon védőhuzatot vagy ponyvát, amikor nem használja a napernyőt. Ez megóvja a napernyőt a nedvességtől, portól és kártevőktől.
 • Télen tárolja a napernyőt zárt térben, például garázsban vagy pincében. Ha nincs ilyen hely, akkor használjon vastag védőhuzatot vagy ponyvát, amely jól lezárja a napernyőt.