A kültéri kényelem szakértője!

Blog

Megmutatjuk, hogy a legtöbben miért vesznek terasz bútort

2023.06.29 07:28
Megmutatjuk, hogy a legtöbben miért vesznek terasz bútort

A terasz egy olyan hely, ahol élvezhetjük a szabad levegőt, a napfényt, a természetet és a társaságot. Egy jól berendezett terasz nemcsak kényelmes és hangulatos, hanem növeli is otthonunk értékét és vonzerejét. De hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb terasz bútort? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe? Milyen típusú és anyagú bútorok közül válogathatunk? Ebben a cikkben megpróbálunk választ adni ezekre a kérdésekre, és segíteni abban, hogy megtaláld az igényeidnek és ízlésednek leginkább megfelelő terasz bútort.

A terasz bútor kiválasztásának szempontjai

A terasz bútor kiválasztásának első lépése az, hogy meghatározzuk a terasz méretét, alakját, elhelyezkedését és funkcióját. Ezek befolyásolják azt, hogy mennyi és milyen bútorra van szükségünk, illetve, hogy milyen stílusban rendezzük be a teraszt. Például egy kis erkélyre nem érdemes túl nagy vagy túl sok bútort tenni, mert zsúfolttá és szűkké teszi a teret. Egy nagyobb teraszon viszont több funkciós zónát is kialakíthatunk, például étkezőt, pihenőt vagy játékteret. A terasz elhelyezkedése is fontos tényező, hiszen attól függ, hogy mennyire van kitéve az időjárás viszontagságainak, illetve hogy mennyire van szükség árnyékolásra vagy világításra.

A második lépés az, hogy meghatározzuk a rendelkezésre álló költségvetést. A terasz bútorok ára nagyban függ az anyagtól, a minőségtől, a mérettől és a dizájntól. Természetesen nem kell feltétlenül a legdrágább bútorokat választani, de érdemes olyanokat keresni, amelyek strapabíróak, időtállóak és könnyen karbantarthatóak. A költségvetés meghatározása után érdemes összehasonlítani a különböző áruházak és webshopok kínálatát és árait, illetve kihasználni az akciókat és kedvezményeket.

A harmadik lépés az, hogy meghatározzuk a kívánt stílust és hangulatot. A terasz bútoroknak nemcsak funkcionálisnak, hanem esztétikusnak is kell lenniük. A bútorok stílusa illeszkedjen otthonunk stílusához, illetve tükrözze személyiségünket és ízlésünket. A terasz hangulatát befolyásolja a bútorok színe, formája, textúrája és kiegészítői is. Például egy modern stílusú teraszon jól mutatnak a letisztult vonalvezetésű és semleges szín

A terasz bútor kiválasztásának negyedik lépése az, hogy meghatározzuk a bútorok típusát és anyagát. A terasz bútorok típusai közé tartoznak például az asztalok, a székek, a padok, a kanapék, a napozóágyak, a hintaágyak, a pihenőszékek, a ládák és a polcok. A bútorok anyaga befolyásolja a bútorok tartósságát, kényelmét, karbantartását és megjelenését. A leggyakoribb anyagok a következők:

Fa: A fa természetes és meleg hatású anyag, amely jól illik a kerti környezethez. A fa bútorok többféle fából készülhetnek, például akác-, bükk-, fenyő-, eukaliptusz- vagy teakfából. A fa bútorok előnyei közé tartozik az esztétikum, a stabilitás, a környezetbarátság és az egyediség. Hátrányai közé tartozik az időjárásra való érzékenység, az igényes karbantartás és az ár. A fa bútorokat rendszeresen kell kezelni olajjal vagy lakkal, hogy megvédjük őket a nedvességtől, a naptól és a rovaroktól.

Fém: A fém erős és tartós anyag, amely modern és elegáns hatást kelt. A fém bútorok többféle fémből készülhetnek, például alumíniumból, vasból vagy rozsdamentes acélból. A fém bútorok előnyei közé tartozik a strapabíróság, az ellenállóképesség, a könnyű tisztítás és a sokoldalúság. Hátrányai közé tartozik a hőmérsékletre való érzékenység, a sérülésveszély. A fém bútorokat érdemes párnákkal vagy takarókkal ellátni, hogy növeljük a kényelmüket és megvédjük őket a karcolódástól vagy rozsdásodástól.

Műanyag: A műanyag könnyű és olcsó anyag, amely sokféle színben és formában elérhető. A műanyag bútorok többféle műanyagból készülhetnek, például PVC-ből, polietilénből vagy polipropilénből. A műanyag bútorok előnyei közé tartozik az alacsony ár, a könnyű mozgatás és tárolás, a vízállóság és az egyszerű tisztítás. Hátrányai közé tartozik, hogy a műanyag bútorok megítélése nem egyenértékű a fa, vagy fém bútorokéval. Még sokan a műanyag bútorokat az olcsó, silány bútorokkal azonosítják, azonban manapság számos olyan műanyag szék, asztal vásárolható, ami mind esztétikában, mind tartósságban messze felül múlja a versenytársait. A műanyag bútorokat érdemes takarni vagy fedett helyen tárolni télen, hogy megvédjük őket a hidegtől vagy a naptól.

Rattan: A rattan természetes és elegáns anyag, amely a pálmafélék szárából készül. A rattan bútorok többféle rattanból készülhetnek, például kubu-, loom- vagy kókuszrattanból. A rattan bútorok előnyei közé tartozik a könnyűség, a rugalmasság, a légáteresztés és a természetesség. Hátrányai közé tartozik az időjárásra való érzékenység, az igényes karbantartás és az ár. A rattan bútorokat rendszeresen kell kezelni viasszal vagy lakkal, hogy megvédjük őket a nedvességtől, a naptól és a rovaroktól.

Műrattan: A műrattan mesterséges és divatos anyag, amely polietilénből készül. A műrattan bútorok többféle műrattanból készülhetnek, például flat-, half- vagy roundrattanból. A műrattan bútorok előnyei közé tartozik a strapabíróság, az ellenállóképesség, a könnyű tisztítás és a sokoldalúság. Hátrányai közé tartozik a hőmérsékletre való érzékenység, a mű hatás és a környezetszennyezés. A műrattan bútorokat érdemes párnákkal vagy takarókkal ellátni, hogy növeljük a kényelmüket és megvédjük őket a karcolódástól vagy elszíneződéstől.

Reméljük, hogy ezzel a cikkel segítettünk abban, hogy hogyan válasszuk ki a legjobb terasz bútort. A terasz bútor kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen sok tényezőt kell figyelembe venni, mint például a terasz mérete, alakja, elhelyezkedése és funkciója, a rendelkezésre álló költségvetés, a kívánt stílus és hangulat, valamint a bútorok típusa és anyaga. Azonban, ha ezeket a szempontokat alaposan átgondoljuk és összehangoljuk, akkor biztosan megtalálhatjuk az igényeinknek és ízlésünknek leginkább megfelelő terasz bútort. A terasz bútor nemcsak praktikus és esztétikus kellék, hanem olyan beruházás is, amely hosszú távon növeli otthonunk értékét és vonzerejét. Éppen ezért érdemes minőségi és időtálló bútorokat választani, amelyekkel sok éven át élvezhetjük a terasz adta lehetőségeket. Ilyen bútorokat kínálunk mi is a weboldalon.