A kültéri kényelem szakértője!

Blog

Skandináv kerti bútorok, a legnagyobb bútor áruházak kínálatán túl

2023.08.15 00:28
Skandináv kerti bútorok, a legnagyobb bútor áruházak kínálatán túl

A skandináv lakberendezési stílus az utóbbi években egyre népszerűbbé vált, nemcsak Észak-Európában, hanem a világ más részein is. A skandináv stílus a természetes anyagok, a világos színek, az egyszerű formák és a funkcionalitás ötvözete, amely kellemes és harmonikus hangulatot teremt az otthonokban. A skandináv stílus nemcsak a nappaliban vagy a hálószobában alkalmazható, hanem a kertben vagy a teraszon is. Ha szeretnénk skandináv stílusú kerti bútorokat választani, akkor érdemes figyelembe venni néhány szempontot, amelyek segítenek abban, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb darabokat. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a skandináv stílusú kerti bútoroknak, és kinek ajánlott ilyen bútorokat választania.

Miért válasszunk skandináv stílusú kerti bútorokat?

A skandináv stílusú kerti bútorok természetes, világos megjelenése, praktikus egyszerűsége és a kényelem miatt olyan népszerű. Azonban ezeknek a jó minőségű kültéri termékeknek az ára magasabb lehet (ide nem értve az szétszerelt állapotban vásárolható termékeket), a természetes anyagok (pl. fa) használata miatt magasabb a karbantartási igénye (pl. szükséges a rendszeres felülekezelés), illetve más lakberendezési tárgyakkal való kombinálhatósága korlátozott, hiszen jellemzően pl. art décó stílusú kültéri dekorációs termékekkel kevésbé harmonizál. Nézzük meg ezeket részletesebben:

Természetesség

A skandináv stílus egyik legfontosabb jellemzője a természetes anyagok használata, mint például a fa, a rattan, a pamut vagy a gyapjú. Ezek az anyagok nemcsak esztétikusak, hanem tartósak és környezetbarátok is. A természetes anyagok segítenek abban, hogy összhangba kerüljünk a környezetünkkel, és élvezzük annak szépségét és frissességét.

Világosság

A skandináv stílus másik jellemzője a világos színpaletta használata, amely felerősíti a természetes fényt és tágasságot kölcsönöz a térnek. A világos színek nemcsak vidámak és barátságosak, hanem nyugtató és pihentető hatásúak is. A világos színekkel könnyen kombinálhatunk más színárnyalatokat is, például pasztelleket vagy élénkebbeket, hogy még inkább feldobjuk a hangulatot.

Egyszerűség

A skandináv stílus harmadik jellemzője az egyszerű formák és vonalak használata, amelyek minimalizmust és magas fokú funkcionalitást sugallnak. A skandináv stílusú kerti bútorok nem tartalmaznak felesleges díszítéseket vagy részleteket, hanem csak azt, ami szükséges. Ezáltal könnyen kezelhetők, tisztíthatók és karbantartók. Az egyszerű formák segítenek abban is, hogy rendezett és szellős legyen a kertünk vagy teraszunk.

Kényelem

A skandináv stílus negyedik jellemzője a kényelem és a melegség biztosítása. A skandináv stílusú kerti bútorok nemcsak praktikusak, hanem kényelmesek is. A puha párnák, takarók és szőnyegek hozzájárulnak ahhoz, hogy jól érezzük magunkat és pihenhessünk. A meleg szövetek nemcsak télen hasznosak, hanem nyáron is, amikor a hűvösebb estéken szeretnénk még kint maradni.

Milyen hátrányai vannak a skandináv stílusú kerti bútoroknak?

A skandináv stílusú kerti bútoroknak is vannak néhány hátránya, amelyeket érdemes figyelembe venni, mielőtt döntenénk. Nézzük meg ezeket részletesebben:

Skandináv stílusú kerti bútorok ára magas

A skandináv stílusú kerti bútorok általában drágábbak, mint más típusú bútorok, főleg ha minőségi és tanúsított anyagokból készülnek. A skandináv stílusú kerti bútorokat nem mindig könnyű beszerezni, mivel nem minden bútoráruház kínálja őket. Ha skandináv stílusú kerti bútorokat szeretnénk vásárolni, akkor érdemes alaposan utánanézni a különböző lehetőségeknek, és összehasonlítani az árakat és a minőséget.

Skandináv kerti bútorok karbantartás sok időt vesz igénybe

A skandináv stílusú kerti bútorok karbantartása nem mindig egyszerű, főleg ha természetes anyagokból készülnek. A fa, a rattan vagy a pamut anyagok érzékenyebbek a nedvességre, a napfényre vagy a hőmérséklet-ingadozásra, ezért rendszeresen ápolni és védeni kell őket. A természetes anyagokból készült kerti bútorokat télen érdemes fedett helyen tárolni, vagy lefedni őket egy vízálló huzattal. A szöveteket pedig időnként ki kell mosni vagy tisztítani.

Skandináv kerti bútorok nem harmonizál más stílusokkal

A skandináv stílusú kerti bútorok nem mindenki ízlésének felelnek meg, és nem minden otthonhoz illenek. A skandináv stílus egy viszonylag modern és letisztult stílus, amely nem harmonizál minden más stílussal. Ha szeretnénk skandináv stílusú kerti bútorokat választani, akkor érdemes figyelni arra, hogy az otthonunk többi részével is összeegyeztethető legyen. Ha túl sok skandináv stílusú elemet használunk, akkor az hatását vesztheti, és unalmassá válhat.

Kinek ajánlott skandináv stílusú kerti bútorokat választania?

A skandináv stílusú kerti bútorokat elsősorban azoknak ajánljuk, akik szeretik a természetes anyagokat, a világos színeket, az egyszerű formákat és a jól megtervezett funkcionalitást. A skandináv stílus segít abban, hogy nyugodt és kellemes hangulatot teremtsünk a kertünkben vagy teraszunkon, és élvezzük a szabadban töltött időt. A skandináv stílusú kerti bútorokat azoknak is ajánljuk, akik szeretnék feldobni az otthonukat egy modern és elegáns stílussal, amely nem megy ki a divatból. A skandináv stílus sokoldalú és könnyen kombinálható más elemekkel is.

Milyen anyagból készülnek a kerti bútorok ebben a lakberendezési stílusban?

A legjobb anyag a skandináv stílusú kerti bútorokhoz a fa, főleg a fenyő, a nyír vagy a tölgy. A fa anyag nemcsak természetes és környezetbarát, hanem meleg és hangulatos is. A fa anyag jól bírja az időjárás viszontagságait, ha megfelelően kezelik és védelmezik. A fa anyag könnyen alakítható és festhető, így sokféle formát és színt készíthetünk belőle. A fa anyag jól illik a skandináv stílusú párnákhoz, takarókhoz és szőnyegekhez is. Ha szeretnénk egyedi és egyedi kerti bútorokat, akkor akár magunk is elkészíthetjük őket, ha van hozzá megfelelő eszközünk és tudásunk. A fa anyagból készült kerti bútorokkal biztosan nem lőhetünk mellé, ha skandináv stílust szeretnénk teremteni a kertünkben vagy teraszunkon.

Hogyan ápoljuk a skandináv fa bútorokat?

A fa kerti bútorokat az időjárás viszontagságaitól többféleképpen is megvédhetjük, attól függően, hogy milyen anyagból és formából készültek. Néhány általános tanács a következő:

Skandináv kerti bútorok tisztítása

A fa kerti bútorokat rendszeresen tisztítsuk meg a portól, a füsttől, a madárürüléktől és egyéb szennyeződésektől. Ehhez használhatunk enyhe szappanos vizet, puha kefét vagy rongyot. Kerüljük a durva súrolószereket, a maró vegyszereket és a magas nyomású mosókat, mert ezek károsíthatják a fa felületét.

Skandináv kerti bútorok festése

A fa kerti bútorokat érdemes időnként lefesteni vagy lazúrozni, hogy megóvjuk őket a nedvességtől, a napfénytől, a gombáktól és a rovaroktól. A festék vagy a lazúr egy vékony védőréteget képez a fa felületén, amely megakadályozza annak repedését, színvesztését vagy korhadását. A festés vagy lazúrozás előtt csiszoljuk le a fa felületét, hogy eltávolítsuk az esetleges sérüléseket vagy régi festékmaradványokat. Válasszunk olyan festéket vagy lazúrt, amely alkalmas kültéri használatra és megfelel a fa típusának és színének.

Skandináv kerti bútorok felületkezelése

A fa kerti bútorokat olajozással is megvédhetjük az időjárás viszontagságaitól. Az olaj beszívódik a fa rostjaiba, és így növeli annak rugalmasságát és ellenálló képességét. Az olajozás előnye, hogy nem változtatja meg jelentősen a fa természetes színét és mintázatát, hanem inkább kiemeli azt. Az olajozás hátránya, hogy gyakrabban kell ismételni, mint a festést vagy lazúrozást. Az olajozás előtt tisztítsuk meg alaposan a fa felületét, és válasszunk olyan olajat, amely alkalmas kültéri használatra és megfelel a fa típusának.

Skandináv kerti bútorok tárolása

A fa kerti bútorokat télen érdemes fedett helyen tárolni, például garázsban, pincében vagy faházban. Ha ez nem lehetséges, akkor legalább takarjuk le őket egy vízálló és lélegző anyaggal, például ponyvával vagy huzattal. Ne tegyük őket közvetlenül a földre vagy nedves felületre, hanem emeljük fel őket valamilyen alátéttel vagy lábakkal. Így elkerülhetjük, hogy a fa beszívja a nedvességet és megrepedjen vagy megpenészedjen.