A kültéri kényelem szakértője!

Blog

Ne légy unalmas, ismerd meg a modern lakberendezési stílust

2023.08.03 09:52
Ne légy unalmas, ismerd meg a modern lakberendezési stílust

A lakberendezés nemcsak a bútorok és a dekorációk elhelyezését jelenti, hanem egy olyan kreatív folyamatot is, amelyben kifejezzük a személyiségünket, az ízlésünket és az életstílusunkat. A lakberendezési stílusok segítenek abban, hogy megtaláljuk a hozzánk legjobban illő hangulatot és atmoszférát az otthonunkban. A stílusok nem merev szabályok, hanem iránymutatások, amelyeket alkalmazkodva a saját igényeinkhez és lehetőségeinkhez használhatunk.

A modern lakberendezési stílus az egyik legnépszerűbb és legváltozatosabb irányzat napjainkban. A modern stílus nem egyetlen egységes kategória, hanem több ágazatra osztható, mint például a minimalista, a skandináv, a loft vagy az art deco. Ezeknek a stílusoknak közös jellemzője a funkcionalitás, a letisztultság és az egyszerűség. A modern stílus nem követi a múlt hagyományait és trendjeit, hanem újító és kísérletező szellemet tükröz. A modern stílus kedveli a természetes anyagokat, mint a fa, a kő vagy a gyapjú, de használja az ipari anyagokat is, mint az acél, a beton vagy az üveg. A modern stílus színvilága semleges és visszafogott, de néhány élénk színű kiegészítővel feldobható.

A modern lakberendezési stílus nemcsak a belső tereken alkalmazható, hanem a külső tereken is. Az erkélyeket, teraszokat és kerteket is úgy alakíthatjuk ki, hogy modern és harmonikus helyeket kapjunk. Ehhez néhány tippet és ötletet szeretnénk adni.

ERKÉLY BERENDEZÉSE MODERN STÍLUSBAN

Az erkély berendezésekor fontos figyelembe venni az erkély méretét és formáját, valamint azt, hogy milyen funkciót szeretnénk betölteni vele. Egy kis erkélyen is létrehozhatunk egy hangulatos pihenőhelyet néhány párnával és takaróval ellátott ülőgarnitúrával. Egy nagyobb erkélyen akár étkezőasztalt és székeket is elhelyezhetünk. Az erkélyt díszíthetjük akár élő vagy gondozásmentes műnövényekkel is, amelyek zöld színükkel frissességet és vidámságot visznek az enteriőrbe. Az élő növények közül választhatunk olyanokat, amelyek jól tűrik az időjárási viszonyokat és kevés gondozást igényelnek.

Fontos megjegyezni, hogy a nagy nyári melegben figyeljünk az árnyékolásra is. Ennek kettős szerepe van, hiszen pl. napernyővel az erkélyünket tehetjük kellemesebb hellyé a nagy nyári kánikulában, főleg akkor, ha az erkélyünk tájolása nyugati. A másik cél, hogy a lakás erkély felőli falazata, üveg felületei (ezek a legtöbb lakás esetében épp a nappali jelenti) szintén árnyékoljuk és megóvjuk attól, hogy egész nap a redőny le legyen húzva, vagy hogy az túlságosan felmelegedjen. A napernyő használata tehát nem csak a komfort érzetünket növeli, hanem energiahatékony és nagy környezetkímélő megoldás, hiszen ezzel megspórolhatjuk pl. a hűtés energia költségeinek egy részét. A webshop kínálatában számos napernyőt találsz, különböző méretben, stílusban, színben különböző rögzítési lehetőségekkel.

TERASZ BERENDEZÉSE MODERN STÍLUSBAN

A terasz berendezésekor fontos figyelembe venni, hogy milyen évszakban használjuk leginkább a teraszunkat. A nyári időszakban elengedhetetlen az árnyékolás, mint például egy napernyő vagy egy pergola. Egy téli teraszon viszont szükség lehet egy melegítő berendezésre, mint például egy kandalló vagy egy elektromos fűtőtestre, esetleg takarókra és vízhatlan párnákra.

A terasz bútorainak kényelmeseknek és strapabíróknak kell lenniük, hogy ellenálljanak az időjárásnak. Kültéri használatra olyan anyagból készült bútort javaslunk, amely bírja az erősebb UV sugárzást, és ami nem korrodálódik, ill. vízálló. Fontos azonban megjegyezni azt, hogy valamennyi kültéri bútort szükséges megóvni az erős UV sugárzástól, így használaton kívül vízhatlan védőhuzatok használatát javasoljuk. A teraszt is díszíthetjük élő- vagy gondozásmentes műnövényekkel, melyek nem vonzzák a bogarakat, darazsakat és az év minden napján azonos minőségben pompáznak még akkor is, ha hosszabb ideig nem tartózkodunk a lakásban. Az elő növények természetességégét, illatát és élénk megjelenését viszont természetesen nem lehet műnövényekkel pótolni, így azok akik szeretnek kertészkedni, gondoskodni a növényeikről, inkább az élő növényeket ajánljuk. 

A modern terasz berendezés közül nem maradhat el egy grill, amely a nagyobb családi és/vagy baráti összejöveteleket teszik igazán különlegessé, azzal hogy finomabbnál finomabb ételekkel vendégelhetjük meg szeretteinket. A grill használata során figyeljünk a tűzvédelmi szabályok betartására akár az elektromos, akár a faszenes grill készülékben gondolkodunk. Az étkezésekhez pedig válasszunk étkezőasztalt, székekkel, kültéri vízhatlan textilekkel, így tehetjük kényelmessé a mindennapjainkat. A modern hatás érdekében javasoljuk az újrahasznosított műanyagból készült környezetbarát székeinket, amely amellett, hogy nagyon strapabíró, tartós ülést biztosít, e mellett rendkívül környezetbarát. Az étkezőasztal esetében pedig javasoljuk, hogy a kisebb létszámú étkezésekhez kör asztalt válassz (pl. 2-4 főre), amíg nagyobb létszámhoz helytakarékosabb megoldás a négyzet alakú asztal (pl. 6-12 fős). 

Ha igazán exlusive hatást szeretnénk és szintén erre is igaz, hogy a modern teraszokon már elérhető, hogy helyezzünk el egy jakuzzit, medencét, amely egy nehezebb fárasztó nap után megfelelő ellazulást biztosít számunkra, vagy a "medencés" bulik helyszíne lehet. 

KERT BERENDEZÉSE MODERN STÍLUSBAN

A kert egy olyan hely, ahol élvezhetjük a szabadban való mozgást, a kertészkedést, ahova kivihetjük a gyermekeinket, kisállatainkat. A kert berendezésekor fontos figyelembe venni a kert méretét és stílusát, valamint azt, hogy milyen tevékenységeket szeretnénk végezni benne. Egy kis kertben is létrehozhatunk egy hangulatos pihenőhelyet néhány padlópárnával és lámpással. Egy nagyobb kertben akár játszóteret vagy medencét is kialakíthatunk. A kertet is díszíthetjük növényekkel, amelyek közül választhatunk olyanokat, amelyek virágzanak, gyümölcsöt teremnek vagy fűszernövényként használhatók.

Összefoglalva, a modern lakberendezési stílusok sokféleséget és rugalmasságot kínálnak az otthonunk berendezéséhez. A modern stílusok közül választhatunk olyat, amelyik legjobban tükrözi az ízlésünket és az életstílusunkat. A modern stílusok nemcsak a belső tereken alkalmazhatók, hanem a külső tereken is. Az erkélyeket, teraszokat és kerteket is úgy alakíthatjuk ki, hogy modern és harmonikus helyeket kapjunk.