A kültéri kényelem szakértője!

Blog

Miért nem horror költség az erkély, teraszfűtés?

2023.08.24 08:56
Miért nem horror költség az erkély, teraszfűtés?

A kültéri fűtési megoldások lehetővé teszik, hogy a hidegebb időszakokban is élvezhessük a szabadban töltött időt, legyen szó erkélyről, teraszról, kertről. A kültéri fűtésnek többféle típusa és technológiája létezik, ezek bekerülési- és üzemeltetési költsége eltérő lehet. Sokan "luxusnak" tartják, hogy az erkélyüket, teraszukat télen fűtsék, azonban ebben a bejegyzésben bebizonyítjuk neked, hogy a kültéri fűtési megoldásokkal egy sokkal élhetőbb teret lehet kialakítani a szabadban, ami minden évszakban kellemes környezetet biztosít az egész család számára.

A kültéri fűtés drága

A kültéri fűtési megoldások közül a két legyakoribb változatot mutatjuk be.

Gázüzemű hősugárzók

Ezek a hagyományosnak mondható eszközök propán-bután gázzal működnek, amelyet palackban kell tárolni és cserélni. A gázüzemű hősugárzók nagy teljesítményűek és gyorsan felmelegítik a környezetüket, de hátrányuk, hogy sok energiát fogyasztanak, zajosak lehetnek, és veszélyesek lehetnek, ha nem a vonatkozó biztonsági szabályokat nem tartjuk be.

A gázüzemű hősugárzók ára kb. 100-200 ezer forint között mozog, attól függően, hogy milyen méretűek és milyen minőségűek.

A gázfogyasztás költsége pedig nagyban függ attól, hogy mennyire van hideg, mennyi ideig használjuk a hősugárzót és mekkora területet szeretnénk melegen tartani. Egy átlagos teljesítményű 13 kW-os hősugárzó gázfogyasztása 6-800 g/óra, ami jelenlegi árakon számítva kb. 600-1000 Ft/óra költséget jelent.

Tipp: A gázüzemű hősugárzók nagyobb területek fűtésére alkalmasak, például éttermek, kávézók vagy rendezvények teraszain. Kisebb területek fűtésére kevésbé alkalmasak mivel ott drágábban tudjuk azt üzemeltetni a nagyobb teljesítmény/fogyasztás miatt. Ugyanakkor nagy előnye, hogy  mobilis fűtési megoldás, mert nincs szükség hosszú kábelekre.

Elektromos hősugárzók

Ezek az eszközök elektromos árammal működnek, és infravörös sugárzással melegítik fel a környezetüket. Az elektromos hősugárzók előnye, hogy nem igényelnek gázpalackot (azaz nem kell pl. gázpalack vásárlással bajlódnunk), csendesek és biztonságosak. Hátrányuk viszont, hogy kevésbé hatékonyak így jellemzően kisebb terek, területek fűtésére javasoljuk.

Az elektromos hősugárzók ára kb. 10-100 ezer forint között változik, attól függően, hogy milyen teljesítményűek és milyen kialakításúak.

Az elektromos hősugárzók energiafogyasztása 1-2 Kwh/óra, ami a jelenlegi árakon kb. 100-200 Ft/óra költséget jelent. Így önmagában ez az érték férevezethet az eredmények vizsgálatában, hiszen ha pl. a gázüzemű teraszfűtőkkel azonos teljesítménnyel számolunk (lásd fentebb 13 Kw), akkor ez azonos teljesítmény melett 13-25 Kwh, ami kb. 500-1000 Ft / óra költséget jelent.

Tipp: Az elektromos hősugárzók alkalmasak kisebb területek fűtésére például erkélyeken vagy otthoni teraszokon, de kevésbé mobilis mivel szükség van a 220 V betáplálásra.

A fenti összehasonlításban jól látszik, hogy amíg kisebb teraszokra, erkélyekre inkább az elektromos hősugárzókat, addig a nagyobb helyszínekre, terekre pl. rendezvényekre a gázüzemű teraszfűtést javasoljuk. A költségeket tekintve jelentős különbség nem mutatkozik, viszont az elektromos fűtőberendezéshez 220 V-os hálózati áram szükséges (ami jellemzően minden háztartásban elérhető), addig a gázüzemű teraszfűtéshez gázpalackra van szükség, aminek a beszerzése némileg körülményesebb szemben az elektromos betáplálással. Fontos különbség azonban a teljesítmény mellett az is, hogy a gázüzemű megoldás sokkal mobilisabb hiszen hosszú kábelezés nélkül bárhol bevethető, addig az elektromos kültri fűtést ott javasolt bevetni, ahol van közvetlenül 220 V-os tápellátás. 

Általánosságban a kültéri fűtésről

A teraszfűtési megoldások olyan berendezések, amelyek a szabadban, például a teraszon, az erkélyen, a kertben vagy a parti sátrakban biztosítanak kellemes meleget a hidegebb időszakokban. A teraszfűtők többféle típusa létezik, például gázüzemű, elektromos, infra vagy bioetanolos. A teraszfűtés előnyei és hátrányai attól függnek, hogy milyen típusú fűtőberendezést választunk, és hogy milyen célra használjuk. A bejegyzés további részében bemutatjuk a teraszfűtés legfontosabb jellemzőit, előnyeit és hátrányait, valamint azt, hogy kinek és miért érdemes teraszfűtést beszerezned.

A teraszfűtés legfontosabb jellemzői

A teraszfűtők közös jellemzője, hogy a szabadban használhatók, és nem igényelnek nagy helyet. A teraszfűtők általában álló vagy függesztett kivitelben kaphatók, és különböző teljesítményekkel rendelkeznek. A teraszfűtők főbb típusai a következők:

Gázüzemű teraszfűtők: Ezek a teraszfűtők propán- vagy butángázpalackkal működnek, amelyeket a fűtőtest aljába kell elhelyezni. A gázüzemű teraszfűtők nagy teljesítményűek, akár 13 kW is lehet, és nagy hatótávolságúak, akár 20 m² is lehet. A gázüzemű teraszfűtők előnye, hogy nem függenek az áramellátástól, és nem bocsátanak ki szén-dioxidot. Hátrányuk viszont, hogy drágábbak az üzemeltetésük, mint az elektromos vagy infra teraszfűtőké, és veszélyesek lehetnek a gázszivárgás vagy a tűz miatt. A gázüzemű teraszfűtők között vannak hagyományos hőgombák, amelyek egy nagy fémtányérral sugározzák a meleget, és piramis alakú fűtőtestek, amelyek egy üvegcsövön keresztül láthatóvá teszik a lángot (ez nagyon esztétikus és látványos, amolyan exclusive megjelenést kölcsönöz).

Elektromos teraszfűtők: Ezek a teraszfűtők árammal működnek, és egy konnektorba kell csatlakoztatni őket. Az elektromos teraszfűtők kisebb teljesítményűek, mint a gázüzeműek, általában 2-3 kW, és kisebb hatótávolságúak is, általában 5-15 m². Az elektromos teraszfűtők előnye, hogy olcsóbbak az üzemeltetésük, és biztonságosabbak is. Hátrányuk viszont, hogy függnek az áramellátástól, és bocsátanak ki szén-dioxidot. Az elektromos teraszfűtők között vannak hagyományos fűtőlámpák, amelyek egy fémburkolatban helyezkednek el, és halogén vagy kvarc fűtőelemmel rendelkeznek, valamint infra függönyök, amelyek egy vékony textilrétegbe vannak beépítve.

Infra teraszfűtők: Ezek a teraszfűtők elektromos árammal működnek, de nem a levegőt, hanem a tárgyakat és az embereket melegítik fel közvetlenül. Az infra teraszfűtők alacsony teljesítményűek, általában 1-2 kW, de nagyon hatékonyak, mert nem veszítenek energiát a konvekcióval. Az infra teraszfűtők előnye, hogy olcsók az üzemeltetésük, és nem bocsátanak ki szén-dioxidot. Hátrányuk viszont, hogy függnek az áramellátástól, és nem biztosítanak egyenletes hőeloszlást. Az infra teraszfűtők között vannak fali vagy mennyezeti fűtőpanelek, amelyek egy lapos felületen helyezkednek el, és karbon vagy kerámia fűtőelemmel rendelkeznek, valamint függesztett vagy álló fűtőlámpák, amelyek egy kisebb fémburkolatban helyezkednek el, és halogén vagy kvarc fűtőelemmel rendelkeznek.

Bioetanolos teraszfűtők: Ezek a teraszfűtők bioetanollal működnek, amely egy megújuló és környezetbarát üzemanyag. A bioetanolos teraszfűtők kis teljesítményűek, általában 0,5-1 kW, és kis hatótávolságúak is, általában 5-10 m². A bioetanolos teraszfűtők előnye, hogy nem függenek az áramellátástól vagy a gázpalackoktól, és nem bocsátanak ki szén-dioxidot. Hátrányuk viszont, hogy drágák az üzemeltetésük, és veszélyesek lehetnek a tűz miatt. A bioetanolos teraszfűtők között vannak asztali kandallók, amelyek egy kis edényben égetik a bioetanolt, és dekoratív hatásúak, valamint álló kandallók, amelyek egy nagyobb edényben égetik a bioetanolt, és nagyobb meleget biztosítanak.

A teraszfűtés előnyei

A teraszfűtés legnagyobb előnye, hogy lehetővé teszi a szabadban való tartózkodást akkor is, amikor hideg van. A teraszfűtés segítségével élvezhetjük a friss levegőt, a természetet és a társaságot anélkül, hogy dideregnénk vagy befagynánk. A teraszfűtés további előnyei a következők:

  • Hangulatot teremt: A teraszfűtés nemcsak meleget biztosít, hanem hangulatot is. A lángok fénye és mozgása kellemes és romantikus atmoszférát varázsolhat a teraszon vagy a kertben. A teraszfűtés hozzájárulhat a pihenéshez és a kikapcsolódáshoz is.
  • Növeli az életteret: A teraszfűtés lehetővé teszi, hogy az otthonunk életterét kibővítsük a szabadba. A teraszon vagy a kertben elhelyezett bútorokkal és díszítésekkel otthonosabbá tehetjük a kültéri helyiséget. A teraszfűtés segítségével egész évben használhatjuk ezt az életteret.
  • Nem kell folyamatosan használni: egyik legnagyobb előnye, hogy csak akkor kapcsoljuk be, amikor az erélyen, teraszon tartózkodunk. Ez jellemzően náhány óra, ami lássuk be nem akkora költség ami számottevő lenne.

A teraszfűtés hátrányai

A teraszfűtés legnagyobb hátránya, hogy költséges lehet az üzemeltetése és a karbantartása. A teraszfűtés függ a választott fűtőberendezés típusától, de általában több energiát fogyaszt, mint a beltéri fűtés. A teraszfűtés további hátrányai a következők:

A teraszfűtés hatással lehet a környezeti hőmérsékletre és a légköri nyomásra is.
Károsíthatja az egészséget: A teraszfűtés nemcsak meleget biztosít, hanem gázt és porot is. A teraszfűtés károsíthatja az egészséget, ha belélegzzük a kibocsátott anyagokat, például a szén-monoxidot vagy a nitrogén-oxidot. A teraszfűtés okozhatja a bőr vagy a szem irritációját is.
Ronthatja az esztétikát: A teraszfűtés nemcsak meleget biztosít, hanem eszközt is. A teraszfűtés ronthatja az esztétikát, ha nem illeszkedik a terasz vagy a kert stílusához és színéhez. A teraszfűtés elveheti a helyet is, ha túl nagyot választunk belőle.

Ki válasszon teraszfűtést?

A teraszfűtést azoknak ajánljuk, akik

  • szeretnek a szabadban tartózkodni, és nem akarnak lemondani erről az élményről akkor sem, amikor hideg van
  • rendelkeznek elegendő kültéri helyiséggel, és megengedhetik maguknak az üzemeltetési és karbantartási költségeket.
  • odafigyelnek a környezetre és az egészségre, és megfelelő típusú és méretű fűtőberendezést választanak.

Miért nem vesznek sokan teraszfűtést?

A teraszfűtést sokan nem veszik meg, mert nem tartják szükségesnek vagy hasznosnak. A teraszfűtést sokan nem veszik meg, mert nem rendelkeznek megfelelő méretű kültéri helyiséggel vagy nem rendelkeznek megfelelő anyagi forrással ahhoz, hogy ezt üzemeltessék. Sokan talán  aggódnak a környezeti és egészségügyi hatások miatt, azonban el kell mondjuk, hogy ennek a berendezésnek a működése semmilyen káros hatással nincs a környezetünkre. 

Összefoglalás

A teraszfűtés egy olyan berendezés, amely meleget biztosít a szabadban. A teraszfűtők többféle típusa létezik, például gázüzemű, elektromos, infra vagy bioetanolos. A teraszfűtés előnyei közé tartozik, hogy hangulatot teremt, növeli az életteret és az ingatlan értékét. A teraszfűtés hátrányai közé tartozik, hogy költséges az üzemeltetése és a karbantartása, zavarhatja a környezetet, károsíthatja az egészséget és ronthatja az esztétikát. A teraszfűtést azoknak ajánljuk, akik szeretnek a szabadban tartózkodni, és megfelelő fűtőberendezést választanak. A teraszfűtést sokan nem veszik meg, mert nem tartják szükségesnek vagy hasznosnak, vagy aggódnak a hatásai miatt.

A kültéri fűtésnek többféle lehetősége van, amelyek közül a legmegfelelőbbet az igényeink, a rendelkezésre álló költségvetés és a kívánt komfortfokozat alapján választhatjuk ki. A gázüzemű hősugárzók nagy teljesítményűek és gyorsan felmelegítik a környezetüket, de sok energiát fogyasztanak és veszélyesek lehetnek. Az elektromos hősugárzók csendesek és biztonságosak, de kevésbé hatékonyak és drágábbak az üzemeltetésük. A hőszivattyúk gazdaságosak és környezetbarátak, de drágák a beszerzésük és a telepítésük, és szükség lehet rájuk kiegészítő fűtési rendszer is. A kültéri fűtés előnyeivel járhat, hogy meghosszabbíthatjuk a szabadtéri szezont, növelhetjük a komfortérzetünket, és élvezhetjük a friss levegőt. A kültéri fűtés kávézókban, éttermekben vagy rendezvényeken jó választás lehet, hiszen vonzóbbá teheti az ügyfelek számára a helyet, és növelheti a bevételt. A kültéri fűtés otthon is jó választás lehet, ha szeretnénk kihasználni a teraszunkat vagy erkélyünket hidegebb időben is.