A kültéri kényelem szakértője!

Blog

Hogyan varázsolj oázist az erkélyedre vagy teraszodra?

2023.04.24 11:50
Hogyan varázsolj oázist az erkélyedre vagy teraszodra?

Szeretnéd, ha az erkélyed vagy teraszod egy kis zöld oázis lenne, ahol pihenhetsz és feltöltődhetsz? Szeretnéd, ha a növények nemcsak szépítenék, hanem hasznosítanák is ezt a teret? Akkor ez a cikk neked szól. Összegyűjtöttünk néhány tippet, amivel varázsolhatsz egy kis zöldet az erkélyedre vagy teraszodra, és megteremtheted a saját kis kerted.

1. Válassz megfelelő növényeket 

Az első lépés az, hogy kiválaszd azokat a növényeket, amik jól érzik magukat az erkélyeden vagy teraszodon. Figyelembe kell venned az adott klímát, fényviszonyokat, széljárást és vízellátást. Általánosságban elmondható, hogy olyan növényeket válassz, amik ellenállók és igénytelenek. Például olyanokat, amik bírják a hideget és a meleget, a szárazságot és a nedvességet, a szelet és a napot. Ilyenek lehetnek például a pozsgások, a levendula, a rozmaring, a zsálya vagy a kakukkfű. 

2. Válassz megfelelő edényeket 

A második lépés az, hogy kiválaszd azokat az edényeket, amikben elülteted a növényeidet. Figyelembe kell venned az edény méretét, anyagát, formáját és színét. Általánosságban elmondható, hogy olyan edényeket válassz, amik megfelelnek a növény igényeinek és illeszkednek az erkély vagy terasz stílusához. Például olyanokat, amik elegendő helyet biztosítanak a gyökereknek és a vízelvezetésnek, amik strapabírók és könnyűek, amik harmonizálnak vagy kontrasztálnak a növény színével. Ilyenek lehetnek például a cserép-, műanyag-, fém- vagy faedények. 

3. Válassz megfelelő helyeket 

A harmadik lépés az, hogy kiválaszd azokat a helyeket, ahová elhelyezed az edényeidet. Figyelembe kell venned az erkély vagy terasz méretét, alakját, tájolását és hangulatát. Általánosságban elmondható, hogy olyan helyeket válassz, amik kihasználják az erkély vagy terasz adottságait és növelik az esztétikai hatást. Például olyanokat, amik kihasználják a magasságot és a mélységet, a fényt és az árnyékot, a színeket és a formákat. Ilyenek lehetnek például a falra vagy mennyezetre akasztott edények, a padlóra vagy asztalra helyezett edények, a lépcsőre vagy korlátra támasztott edények. 

4. Gondoskodj a növényeidről 

A negyedik lépés az, hogy gondoskodj a növényeidről rendszeresen. Figyelembe kell venned a növény igényeit és állapotát. Általánosságban elmondható, hogy olyan gondozást végezz, amivel fenntartod a növény egészségét és szépségét. Például olyanokat, amik biztosítják a megfelelő öntözést és tápanyagellátást, a megfelelő metszést és átültetést, a megfelelő védelmet és támogatást. Ilyenek lehetnek például az öntözőkanna vagy csepegtető rendszer használata, a komposzt vagy műtrágya adagolása, a hervadt vagy beteg részek eltávolítása, a drótok vagy karók alkalmazása. 

5. Élvezd a növényeidet 

Az ötödik lépés az, hogy élvezd a növényeidet mindennap. Figyelembe kell venned az erkély vagy terasz funkcióját és hangulatát. Általánosságban elmondható, hogy olyan tevékenységeket végezz, amik fokozzák az erkély vagy terasz élvezeti értékét és hasznosságát. Például olyanokat, amik segítenek relaxálni és feltöltődni, amik segítenek szórakozni és tanulni, amik segítenek termelni és fogyasztani. Ilyenek lehetnek például a növények illatának vagy látványának élvezése, a növények nevének vagy tulajdonságainak megismerése, a növények termésének vagy virágának leszedése. 

Összefoglalás 

Az erkély vagy terasz egy olyan hely, ahol megteremtheted a saját kis zöld kerted. Ha választasz megfelelő növényeket, edényeket és helyeket, akkor varázsolhatsz egy kis zöldet az erkélyedre vagy teraszodra. Ha gondoskodsz a növényeidről rendszeresen és élvezed őket mindennap, akkor megteremtheted a saját kis zöld oázisod. Próbáld ki ezeket a tippeket, és alakítsd át az erkélyed vagy teraszod egy kis zöld paradicsommá.