A kültéri kényelem szakértője!

Blog

5 hiba amit ne kövess el, kültéri díszpárna vásárláskor

2023.11.10 10:59
5 hiba amit ne kövess el, kültéri díszpárna vásárláskor

Ebben a bejegyezésben bemutatjuk azt az 5 legyakoribb hibát amit elkövetnek azok akik kültéri díszpárnát vásárolnak. A kültéri díszpárnák nemcsak kényelmesek, hanem dekoratívak is. Egy jól megválasztott kültéri díszpárna fel tudja dobni az erkély vagy a terasz hangulatát, és összhangba hozhatja a kerti bútorokat a környezettel. De hogyan válasszunk kültéri díszpárnát, úgy hogy elkerüljük a leggyakoribb hibákat? Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni? Milyen anyagokat érdemes használni, amelyek vízállóak és nem áznak el egy esőben? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre próbálunk választ adni.

1. Milyen anyagból készült díszpárna alkalmas kültéri használatra (erkélyre, teraszra, kertbe)?

A kültéri textíliák olyan anyagokból készülnek, amelyek ellenállnak az időjárási viszonyoknak, UV-sugaraknak, nedvességnek és egyéb kültéri környezeti tényezőknek. Ezek az anyagok tartósak és könnyen tisztíthatók is. Néhány pálda a kültéri textílekre:

Poliészter: Tartós, könnyen tisztítható és ellenáll a fakulásnak. Vízálló és gyorsan szárad.

Akril kültéri textil: Kiválóan ellenáll az időjárási változásoknak, UV-sugaraknak és penésznek. Színtartó és könnyen tisztítható.

Olefin (Polypropylene): Vízálló, könnyű és ellenáll az elszíneződésnek. Jó választás napfényes területekre.

Vinyl: Vízálló és könnyen tisztítható. Jól ellenáll az UV-sugaraknak. Gyakran használják párnák vagy ülőalkalmatosságok borításaként.

Nylon: Erős és tartós, jól ellenáll az elszíneződésnek és a nedvességnek. Az UV-sugaraknak is ellenáll, bár nem olyan hatékonyan, mint más anyagok, mivel az ebből az anyagból készült termékek kevésbé rugalmasak és ridegek.

Sunbrella: A Sunbrella egy speciális, kifejezetten kültéri használatra tervezett textíliaanyag, amely ellenáll az UV-sugaraknak, víznek és penésznek. Tartós és könnyen tisztítható.

Textilene: Ez egy erős, strapabíró anyag, amely ellenáll az UV-sugaraknak, víznek és penésznek. Gyakran használják kerti bútorok kárpitozására és napernyők, napozóágyak anyagaként.

Batyline: Ez egy légáteresztő, gyorsan száradó anyag, amely ellenáll az UV-sugaraknak és a penésznek. Ideális választás forró és nedves klímában.

Olefin (Polyethylene): Könnyű, színtartó és ellenáll az időjárási viszonyoknak. Vízálló és gyorsan szárad.

Cotton Duck (Kendervászon): Műkevert változata ellenállóbb lehet az időjárási viszonyoknak, mint a hagyományos pamut vászon. Vízálló bevonattal ellátva népszerű kültéri kárpitozási anyag.

Szőnyeg Anyagok: Kültéri szőnyegek gyakran készülnek időjárásálló anyagokból, például polipropilénből vagy poliészterből.

Gyorsan Száradó Habanyagok: Néhány kültéri párnához és kárpitozáshoz gyorsan száradó habanyagokat is használnak, hogy elkerüljék a nedvesség megtartását.

Fontos megjegyezni, hogy a kiválasztott anyag típusa attól is függ, hogy a textíliákat milyen módon fogják használni. Például egy napernyő anyaga más lehet, mint egy párnázott széké, mivel az egyes tárgyak más típusú expozíciónak vannak kitéve. Mindig fontos ellenőrizni a gyártó ajánlásait és karbantartási útmutatóját, hogy a kültéri textíliák hosszú élettartamúak legyenek.

Az Instantbalcon webshopban különböző anyagokból készült kültéri díszpárnák érhetőek el. Valamennyi párnahuzat vízhatlan, vagy impregnált ami kültéri használatra alkalmas. Ha kedved kaptál ahhoz, hogy feldobd a kerti bútoraidat egy gyönyörű kültéri díszpárnával akkor kattints ide.

2. Vízálló vagy vízhatlan nem azonos

A vízálló és vízhatlan kifejezések között van egy kis különbség, és ezek a kifejezések arra utalnak, mennyire ellenáll egy anyag a víz behatolásának. Az alábbiakban leírjuk a különbséget:

Vízálló (Waterproof):

A vízálló anyagok olyan anyagok, amelyek képesek teljesen megakadályozni a víz behatolását vagy áthatolását. Ezek az anyagok teljesen zártak és szigeteltek, így a víz nem juthat be rajtuk. Példák a vízálló anyagokra közé tartozhatnak a PVC-bevonatú anyagok, vízálló membránok, vagy olyan speciális bevonatok, amelyek gátolják a víz behatolását.

Vízálló:

  • Teljesen megakadályozza a víz behatolását.
  • Gyakran zárt és szigetelt anyagok.
  • Teljes védelmet nyújt az eső, hó vagy más nedvességforrások ellen

Vízhatlan (Water-Resistant):

A vízhatlan anyagok képesek ellenállni a víznek bizonyos mértékig, de nem teljes mértékben. Ezek az anyagok nem biztosítják teljes védelmet a víz behatolása ellen, de képesek ellenállni az esőnek vagy más nedvességforrásoknak rövid ideig. Példák a vízhatlan anyagokra közé tartozhatnak a speciális vízhatlan bevonatokkal ellátott textíliák vagy a vízhatlan impregnálószerekkel kezelt anyagok.

Vízhatlan:

  • Képes ellenállni a víznek bizonyos mértékig.
  • Nem nyújt teljes védelmet, de rövid ideig ellenáll az esőnek vagy más nedvességnek.
  • A vízhatlanító anyagok nem zárják teljesen el a nedvességet, de ellenállnak a cseppeknek vagy a rövid ideig tartó víznek.

Mindkét típusú anyag fontos a különböző alkalmazási területeken. Például, ha egy napernyőt vagy kültéri díszpárnát készítenek, ami folyamatosan használatban van a kertben, akkor a vízálló anyagból készült terméekekt válasszunk, mivel teljes védelmet kell nyújtaniuk az eső ellen. Más esetben pl. ha jellemzően fedett helyen hasznéljuk pl. erkélyen, teraszion akkor egy vízhatlan anyag is megfelelhet, ami pl. a díszpárnát a párától, esőtől megóvja.

 

3. Kerüljük a sötét színű textileket erősen napos helyen

Sötét színű textilek használata kültéri környezetben számos előnnyel és hátránnyal jár. Itt néhány olyan tényező, amit érdemes figyelembe venni a sötét színű textilek kiválasztásakor kültéren:

Sötét színű díszpárna előnyei:

  • Elegáns Megjelenés: Sötét színű textilek gyakran elegánsabb, stílusosabb megjelenést kölcsönöznek a kültéri térnek. A mély színek kifinomultságot és drámaiságot sugároznak.
  • Színkontraszt: Sötét színek jól kontrasztálnak világosabb környezettel vagy kerti zölddel, ami hangsúlyozhatja a kültéri tervezést.
  • Hőtartás: Sötét színű textilek hajlamosabbak arra, hogy magukban tartsák a nap energiáját, így hidegebb időben melegebb érzést kelthetnek.
  • Időjárási Hatások Elrejtése: Sötét színű textilek segíthetnek elrejteni a kültéri bútorokon vagy párnákon az időjárási hatásokból adódó szennyeződéseket vagy fakulást.

Sötét színű díszpárna hátrányai:

  • Hőfelvevés: Sötét színű textilek jobban felveszik a napfényt, és ennek eredményeként felmelegedhetnek. Nyári hónapokban ez kényelmetlenséget okozhat.
  • Fakulás: A napfény és időjárási viszonyok hatására a sötét színek hajlamosabbak lehetnek a fakulásra, ami a textilek eredeti élénkségének elvesztéséhez vezethet.
  • Por és Szennyeződés Megjelenése: Sötét színű textileken könnyebben látszanak a por és egyéb szennyeződések, ami gyakrabban igényelhet takarítást és karbantartást.
  • Illúziója a Kisebb Térnek: Nagy, sötét színű területek használata optikailag csökkentheti a tér érzetét és vizuálisan összenyomhatja azt. Ez különösen fontos lehet kisebb kültéri tereknél.
  • Hidegebb Megjelenés Este: Esténként vagy árnyékban a sötét színű textilek hidegebb megjelenést kölcsönözhetnek a környezetnek.

A végső döntés a sötét színű textilek használatáról a személyes preferenciáktól és az adott kültéri tér specifikációitól függ. Fontos mérlegelni a színek és a környezeti tényezők egyensúlyát, és figyelembe venni a helyi éghajlati viszonyokat és az elvárásokat.

Ha kültéri díszpárnát szeretnél, akkor válassz trópusi levélmintával díszített díszpárnát:

Vagy válassz vidám sárga színű exclusive dízspárnákat 2 darabos szettben:

Vagy ha szereted a letisztul megjelenést és a vidám színeket télen nyáron a kültéri textilek esetében is akkor nézd meg ezt a 4 darabos szettből álló díszprána garnitúrát akkor ezt:

4. Keressük a rejtett cipzárral készült díszpárnákat

A rejtett cípzár használata kültéri díszpárnák esetében számos előnnyel jár. Ez egy speciális cipzár típus, amelynek fogai és varrása úgy vannak kialakítva, hogy ne legyenek láthatók a párnahuzat külső részén. A rejtett cípzárak jelentősége a kültéri díszpárnák esetében a következő szempontokból értelmezhető:

Esztétikus megjelenés

A rejtett cípzárak esztétikailag vonzóbb megjelenést kölcsönöznek a párnahuzatoknak, mivel a cipzár nem töri meg a textil mintázatát vagy színét. Ez segít a díszpárnák kifinomultabb és egységes megjelenésének kialakításában.

Kényelem és funkcionalitás

A rejtett cípzárak használata nemcsak esztétikai előnyökkel jár, hanem kényelmesebbé is teszi a párnahuzatok kezelését. A cipzár rejtett része nem zavarja az alvást vagy a pihenést, és nem okoz kellemetlenséget.

Többoldalú használat

A rejtett cípzárnak köszönhetően a díszpárnák két oldalról is használhatók anélkül, hogy a cipzár jól látható lenne. Ez lehetővé teszi a változatos stílusok és minták kipróbálását egyetlen díszpárna esetén.

Könnyebb tisztítás

A rejtett cípzárral ellátott díszpárnák könnyebben tisztíthatók. A cipzár segítségével könnyebben eltávolíthatod a párnahuzatot, hogy mosógépben vagy kézzel tisztítsd, majd visszahelyezd azt.

Hosszabb Élettartam

A rejtett cípzárak hosszabb élettartamot biztosítanak a díszpárnának, mivel a cipzár jobban védett a külső hatásoktól és kevésbé van kitéve a sérüléseknek vagy elszakadásnak.

Minőségi kivitelezés

A rejtett cípzárak használata a díszpárnák minőségét és kivitelezését is fokozza, mivel a rejtett részletek a szakmai munka magas szintjét mutatják.

Professzionális külső

A rejtett cípzárak használata professzionálisabb külsőt kölcsönöz a díszpárnáknak. Ez különösen fontos, ha a díszpárnákat olyan területeken használják, ahol az esztétika nagy szerepet játszik, például teraszokon, erkélyeken vagy kerti ülőhelyeken.

A rejtett cípzárak tehát nemcsak esztétikai szempontból fontosak, hanem a díszpárnák funkcionalitását és könnyebb kezelhetőségét is növelik. Ezáltal hozzájárulnak a kültéri tér ápolt és kifinomult megjelenéséhez.

 

5. Gyorsan száradó, könnyű, víztaszító párnatölteteket válasszunk kültéri díszpárnákhoz

A kültéri díszpárnák töltetének kiválasztása fontos szempont, mivel ez meghatározza a párnák kényelmét, tartósságát és ellenálló képességét a kültéri körülmények között. Fontos figyelembe venni az időjárási viszonyokat, a párnák tervezését és a kényelmi preferenciákat is. Íme néhány tanács a kültéri díszpárna töltetének kiválasztásához:

 

Kültéren kerüld el!

Nem vízálló anyagokat

Kerüld a nem vízálló vagy vízlepergető anyagokat a töltetben. A párnák könnyen átnedvesedhetnek eső vagy nedves körülmények között, ami csökkentheti a kényelmet és a tartósságot.

Penészre érzékeny anyagok

Olyan anyagoktól, amelyek penészre érzékenyek vagy a nedvesség hatására könnyen elszíneződnek, érdemes tartózkodni. Ezek a párnák nehezebben tisztíthatók és kevésbé ellenállnak a nedvességnek.

Súlyos és lassan száradó töltetek

Olyan súlyos töltetek, amelyek nehezebbek és lassan száradnak, ne legyenek a választás. Ezek a töltetek hajlamosabbak lehetnek a penészre és a kellemetlen szagok kialakulására nedves környezetben.

 

Ezt válaszd kültéri díszpárnához!

Vízálló és Szellőző Anyagok

Olyan töltetek, amelyek vízállóak és szellőzők, lehetővé teszik a nedvesség gyors eltávolítását, így a párnák gyorsabban száradnak és kevésbé érzékenyek a penészre.

UV-Álló Anyagok

A kültéri környezetben érdemes olyan tölteteket választani, amelyek ellenállnak az UV-sugaraknak, hogy megakadályozzák a fakulást és hosszú távú színstabilitást biztosítsanak.

Könnyű és Rugalmas Töltetek

A könnyű, rugalmas töltetek kényelmesek és könnyen formázhatók. Ezek a töltetek gyorsan száradnak és kényelmet nyújtanak.

Szintetikus Töltetek

Szintetikus töltetek, például poliészter vagy poliuretánhab, gyakran jó választás, mivel ellenállnak a nedvességnek, gyorsan száradnak és könnyűek.

  1. Antibakteriális Töltetek: Az antibakteriális tulajdonságokkal rendelkező töltetek segíthetnek megakadályozni a kellemetlen szagok kialakulását és fenntartani a higiéniát.
  2. Mosható Töltetek: Mosható töltetek lehetnek előnyösek, mivel könnyen tisztíthatók, és lehetővé teszik a párnák higiénikus állapotának fenntartását.

Mindig érdemes ellenőrizni a gyártói ajánlásokat és a termékcímkét a megfelelő karbantartási útmutatások és a töltet optimális használatához. A kiválasztott töltetnek képesnek kell lennie ellenállni a kültéri körülményeknek, hozzájárulva a párnák tartósságához és kényelméhez.

Amennyiben szakértői segítségre van szükséged ahhoz, hogy megtaláld számodra a legmegfelelőbb kültéri díszpárnát, akkor keress minket bizalommal ide kattintva.